Dan Şova: Se vor efectua controale în Portul Constanţa, unde ar exista evaziunea fiscală

Şedinţă la Guvern. În imagine, Dan Şova
Şedinţă la Guvern. În imagine, Dan Şova (Epoch Times România)

Dan Şova, ministrul Transporturilor, a declarat, duminică, că de la începutul lunii iunie vor fi efectuate controale în Portul Constanţa de către inspectorii fiscali, acesta susţinând că evaziunea fiscală depăşeşte 50% în port.

Ministrul Transporturilor informează că vor fi verificate, printre altele, şi contractele de concesiune încheiate de investitorii din port.

"Controalele au ca scop mai multe lucruri legate de modul de exercitare a contractelor de concesiune, accesul în port, pentru că în Portul Constanţa, când vin organele de control, sunt ţinute la bariera fiecărui operator din port, deşi în mod normal, controlul pentru accesul în port ar trebui să se facă şi se face la poarta principală", a subliniat Dan Şova.

Ministrul Transporturilor a precizat că, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se vor ocupa de operaţiunile fiscale, iar ministrul Transporturilor va verifica modul de exercitare a drepturilor pe care le au concesionarii, precum şi tarifele pe care le plătesc în port.

Radu Mazăre vrea Portul Constanţa

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, aşteaptă cu nerăbdare ca premierul Victor Ponta şi ministrul transporturilor, Dan Şova, să treacă portul Constanţa sub controlul primăriei.

"Am vorbit şi cu Şova, şi cu Ponta. Ponta întotdeauna a spus că susţine acest demers. Sigur că aş fi vrut mai mult, dar e ok şi aşa, iar ministrul Şova şi-a luat angajamentul să facă acest lucru", a afirmat Mazăre.

Preşedintele Traian Băsescu atrage atenţia asupra pericolului în cazul în care statul nu mai deţine pachetul majoritar al acţiunilor în port, care este un obiectiv de securitate naţională pentru ţară:

"Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, Victor Viorel vrea să transfere către clanul de la malul mării 13% din acţiunile statului, ceea ce înseamnă că domnul Mazăre va deţine 33% din acţiuni, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%. Acest lucru este interzis de legislaţia în vigoare. Portul Constanţa e declarat prin acte normative o infrastructură strategică. Se precizează: Nu există transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar", a subliniat preşedintele Traian Băsescu.

"Fac un apel public la cei care trebuie să avizeze această hotărâre. Nu luaţi ca pe o ameninţare, îi atenţionez că foarte probabil vor trebui să răspundă în faţa legii, riscul este foarte mare. Fondul Proprietatea poate să îşi vândă procentele şi să pună statul român în dificultate atunci când are de derulat operaţiuni de securitate naţională prin Portul Constanţa. Am atins acest subiect ca un avertisment la cei care vor fi împinşi să semneze. Vă asigur că se va face următorul joc, vor fi delegaţi secretarii de stat. Ilegalitatea e majoră şi sfatul meu este să nu semneze. Eventual, să îl lase pe Ponta să semneze singur”, a avertizat Traian Băsescu.