Portul lui Mazăre. Băsescu avertizează: Transferul este o ilegalitate majoră care pune statul în dificultate

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, că, în ceea ce priveşte Portul Constanţa, transferul unui pachet de acţiuni către primăria edilului Radu Mazăre, astfel încât statul să piardă pachetul majoritar, este ilegal şi a făcut apel către cei care ar trebui să avizeze hotărârea de guvern luată în acest sens să nu facă acest lucru pentru că vor răspunde în faţa legii.

Portul Constanţa este administrat, în prezent, de o companie deţinută în proporţie de 60% de Ministerul Transporturilor, 20% de Fondul Proprietatea şi 20% de Consiliul Local Constanţa. Hotărârea de Guvern prin care se pregăteşte trecerea a 13% din acţiuni, cu titlu gratuit, în proprietatea Consiliului Local Constanţa, este considerată a fi ilegală pentru că încalcă legea privatizării care nu prevede nicăieri faptul că se poate face un transfer gratuit de proprietate.

În timpul ultimei vizite a premierului Victor Ponta la Constanţa, premierul a declarat că este normal ca locuitorii din Constanţa să „aibă un cuvânt de spus, o participare” în administrarea Portului.

"Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, Victor Viorel vrea să transfere către clanul de la malul mării 13% din acţiunile statului, ceea ce înseamnă că domnul Mazăre va deţine 33% din acţiuni, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%. Acest lucru este interzis de legislaţia în vigoare. Portul Constanţa e declarat prin acte normative o infrastructură strategică. Se precizează: Nu există transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar", a subliniat şeful statului.

Deşi a precizat că nu poate face apel la premier, pentru că "în marasmul decizonal în care se află în legătură cu interesul statului român, cu certitudine în mintea lui vor prevala interesele şi ameninţările lui Radu Mazăre", face totuşi apel la cei care trebuie să avizeze această hotărâre.

„Fac un apel public la cei care trebuie să avizeze această hotărâre. Nu luaţi ca pe o ameninţare, îi atenţionez că foarte probabil vor trebui să răspundă în faţa legii, riscul este foarte mare. Fondul Proprietatea poate să îşi vândă procentele şi să pună statul român în dificultate atunci când are de derulat operaţiuni de securitate naţională prin Portul Constanţa. Am atins acest subiect ca un avertisment la cei care vor fi împinşi să semneze. Vă asigur că se va face următorul joc, vor fi delegaţi secretarii de stat. Ilegalitatea e majoră şi sfatul meu este să nu semneze. Eventual, să îl lase pe Ponta să semneze singur”, a avertizat Traian Băsescu.

Şeful statului i-a avertizat public pe cei care vor fi împinşi să semneze şi să dea avizele respective, fie că este vorba de Ministerul Justiţiei, Transporturilor sau Economiei. Acesta a adăugat că probabil se va face jocul semnării de către secretarii de stat, miniştrii fiind plecaţi sau neavând timp să semneze.

"Ilegalitatea este majoră şi sfatul meu către cei care vor fi împinşi să semneze şi să avizeze această hotărâre este să nu o semneze. Eventual să îl lase pe Victor Viorel să o semneze singur", a concluzionat preşedintele Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne