Arabia Saudită n-are probleme să menţină petrolul la un preţ scăzut

Arabia Saudită a transmis în şoaptă lumii întregi că preţul petrolului va rămâne scăzut o perioadă lungă de timp, marcând o schimbare de politică menită să încetinească expansiunea rivalilor săi, precum producătorii de ţiţei de şist, reiese dintr-un articol Reuters.
Arabia Saudită: Regele Abdullah bin Abdulaziz (JIM WATSON / AFP / Getty Images)
P. P.
13.10.2014

Arabia Saudită a transmis în şoaptă lumii întregi că preţul petrolului va rămâne scăzut o perioadă lungă de timp, marcând o schimbare de politică menită să încetinească expansiunea rivalilor săi, precum producătorii de ţiţei de şist, reiese dintr-un articol Reuters.

Oficialii saudiţi care au participat la întâlnirile de afaceri cu investitorii şi analiştii internaţionali au susţinut că regatul saudit, cel mai mare producător din OPEC, va accepta preţuri la petrol sub 90 de dolari pe baril, poate chiar de 80 de dolari, pentru o perioadă de un an sau doi.

Discuţiile, care, în parte, s-au desfăşurat în New York, sunt un semn clar că regatul va renunţa la vechiul obiectiv de a menţine preţurile la ţiţeiul Brent în jurul nivelului de 100 de dolari pe baril.

Saudiţi par să considere că scăderea preţurilor la petrol – care ar putea aduce probleme financiare unora dintre membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol – va fi necesară pentru a crea posibilitatea obţinerii unor profituri mai mari pe termen lung. O astfel de măsură ar reduce noile investiţii în acest sector şi ar mări suplimentar cererea din partea unor ţări precum Statele Unite.

Dacă preţul ţiţeiului va scădea sub 85 de dolari, unii producătorii de petrol de şist din Statele Unite vor fi afectaţi. Din cauza faptului că tehnologia fracturării hidraulice este costisitoare, producătorilor nu le convine să vândă la un preţ atât de scăzut, a explicat Francisco Blanch, de la Bank of America.

Una dintre sursele Reuters sugerează totuşi că regatul nu vrea în mod necesar ca preţurile să scadă, doar că nu este dispus să suporte reducerile de producţie unilateral şi este pregătit să tolereze preţuri mai scăzute până când ceilalţi membrii OPEC vor trece la fapte.

Dar cei mai mulţi membri ai organizaţiei sunt incapabili, sau nu îşi doresc, să reducă propria producţia de ţiţei. În aceste condiţii, noua întâlnire, de pe 27 noiembrie, va fi cea mai dificilă din ultimii ani. OPEC a convenit să reducă producţia numai de câteva ori în ultimele decenii, cel mai recent caz fiind criza financiară din 2008.

Vineri, Venezuela – unul dintre membrii cei mai sensibili la preţ – a ajuns primul care a cerut în mod deschis adoptarea de măsuri pentru a stabiliza preţul. Ministrul de Externe Rafael Ramirez a declarat că ”nu-i convine nimănui să aibă un război al preţurilor, pentru ca acestea să scadă sub 100 de dolari pe baril”.

Dar, duminică, ministrul Petrolului din Kuweit, un aliat principal al Arabiei Saudite, părea să fie primul care formulează viziunea celor mai influenţi membri din OPEC, precizând că reducerile de producţie nu vor ridica preţurile prea mult, din cauza faptului că există o producţiei în creştere în Statele Unite.

”Nu cred că astăzi există o şansă ca ţările (OPEC) să reducă producţia”, a afirmat Ali al-Omair, ministrul Petrolului din Kuweit.

Omair a declarat că preţurile vor înceta să scadă odată cu atingerea nivelului de 76 de dolari pe baril, citând costurile de producţie în ţări precum Statele Unite, unde extragerea în creştere a ţiţeiului petrolier a ridicat producţia până la cel mai înalt nivel începând din anii 1980.

Oficialii saudiţi nu au făcut niciun comentariu public despre declinul preţului la petrol.

Economia rusă, una dintre cele mai afectate de preţul petrolului

Cu o rublă scăzută până la o cotă negativă record, economia rusă este văzută de mulţi analişti financiari ca fiind dependentă de profiturile din petrol. Cel puţin 40% din bugetul statului rus provine din taxele aplicate industriei petroliere.

Economia rusă este afectată şi de sancţiunile occidentale aplicată în urma crizei din Ucraina. Experţii ruşi au apreciat că măsurile au condus la o scădere a producţiei de ţiţei a Rusiei cu 100 de milioane de tone anual – aproximativ 20% din producţia totală a ţării.

Dar, cea mai mare lovitură va veni din partea scăderii preţului ţiţeiului.

”Începând din luna iunie, preţul petrolului a scăzut la aproximativ 20 de dolari pe baril, iar pentru fiecare dolar în minus la preţul petrolului, Rusia pierde 2,8 miliarde de dolari din încasările la bugetul de stat”, a explicat Tim Ash, analist al Standard Bank.

”Dacă preţul scade sub 80 de dolari, ruşii se vor găsi cu adevărat într-o situaţie dificilă, această problemă fiind mai stringentă decât sancţiunile UE şi SUA”, a explicat Tim Ash, analist al Standard Bank.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor