Arabia Saudită vrea să vândă ţiţei în ruble şi yuani. De ce a fost atacat Mercedesul prinţului saudit la Paris.

Arabia Saudită: Regele Abdullah bin Abdulaziz
Arabia Saudită: Regele Abdullah bin Abdulaziz (JIM WATSON / AFP / Getty Images)

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat o schimbare în politica energetică ce va permite vânzarea ţiţeiului şi a gazului natural atât în ruble cât şi în yuani, evitând astfel dolarul şi sistemul ”petro-dolarului” ce domină de 40 de ani, creat în urma acordului Bretton-Woods.

Potrivit Examiner, pe 31 august, expertul Jim Willie a explicat că această măsură va sparge supremaţia Statelor Unite asupra achiziţiilor de ţiţei şi nu se limitează doar la Rusia. Arabia Saudită, ţara de origine a petro-dolarului, se află în tratative cu gigantul energetic eurasiatic. Dacă se va ajunge la un acord, Riadul se va alătura unui parteneriat ce va deconecta regatul de la dolar şi va permite tranzacţiilor din cadrul naţiunilor OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) să se desfăşoare în ruble, yuani, şi poate în euro.

De asemenea, Willie a indicat că, în ciuda faptului că Rusia nu este complet pregătită să folosească rubla drept monedă principală, pentru o mare porţiune din vânzările sale de ţiţei, includerea yuanului pe lista monedelor utilizabile de către Gazprom va permite mai multor naţiuni să evite dolarul şi să achiziţioneze ţiţei direct din Rusia. Astfel, naţiunile partenere vor putea evita sistemul SWIFT şi mecanismele financiare ale monedei de rezervă pe care Statele Unite le-a folosit atât pentru profit cât şi ca armă financiară.

Deci ce s-a întâmplat cu Rusia? a întrebat Willie. În mai, a semnat un acord gigantic cu Beijingul, care are un termen lung de 30 de ani. De asemenea, Rusia a acceptat ca yuanul să reprezinte o monedă temporară în tranzacţiile de energie.

Rusia nu este pregătită să vândă numai în ruble. În Europa, cred că vor folosi euro şi rubla la tranzacţii, iar cu Beijingul vor folosi vânzările numai în yuani, a adăugat expertul.

"Staţi cu ochii pe Arabia Saudită... ţările OPEC... şi acordurile pe care Rusia începe să le integreze cu naţiunile din Golful Persic", a îndemnat acesta.

Ca o validare a estimărilor lui Willie privitoare la parteneriatul care ia naştere între Rusia şi Arabia Saudită, în domeniul tranzacţiilor de petrol şi monetare, în urmă cu două săptămâni s-a desfăşurat un eveniment foarte interesant, potrivit Guerrilla Economist. O serie de documente confidenţiale ale Casei Regale Saudite, care sunt legate de negocierile dintre Rusia şi Arabia Saudită din domeniul tranzacţiilor cu petrol şi viitorul petro-dolarului, au fost furate.

Hoţii, care au fost în număr de cinci până la opt, au furat Mercedesul cu tot cei trei pasageri cât şi 250.000 de euro şi ceea ce Le Parisien a descris drept documente sensibile.

La scurt timp după incident, hoţii au eliberat ostatecii şi au abandonat vehiculul, care a fost găsit câteva ore mai târziu în Saint-Mesmes, un sat din regiunea Ile-de-France din nord-estul Parisului, împreună cu un BMW. Ambele autovehicule au fost incendiate, potrivit The Guardian.

Naţiunilor majore, precum cele din Europa, Orientul Mijlociu, şi Asia, pot folosi deja yuanul ca monedă de rezervă principală în achiziţionarea petrolului de la principalul producător de energie mondial. Peste 23 de ţări au stabilit centre de schimb valutar care facilitează schimbul monedelor suverane în yuani. Iar beneficiul acestui proces, comparativ cu folosirea dolarului, este reprezentat de faptul că naţiunile se pot deconecta de la sistemul de transferuri financiare Swift, ceea ce reduce o parte din inflaţia exportată de Statele Unite în ţările care-l folosesc, în timp ce sistemul american devalorizează dolarul prin programele masive de printare a banilor.

Perioada în care petro-dolarul va fi singura monedă utilizabilă pentru tranzacţiile de energie şi comodităţi se apropie rapid de sfârşit, iar în aceste condiţii, Statele Unite nu va renunţa fără luptă. Iar cu cât Washingtonul adoptă mai multe politici dăunătoare sistemului financiar global sub forma sancţiunilor economice şi a ”linilor roşii”, care au efecte extinse asupra comerţului şi economiilor suverane, cu atât mai repede va fugi lumea de sistemul vechi, şi mai aproape de tabăra Rusiei şi a Chinei care se află în afara dolarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe