Arma petrolieră a petro-dolarului loveşte Europa
La câteva zile după ce şi-a redus preţurile în Asia, Arabia Saudită face o nouă mişcare agresivă pe piaţa petrolieră europeană, spun comercianţii din sectorul petrolier.
Regatul ia măsuri neobişnuite, cerând cumpărătorilor să se oblige la livrări maxime dacă doresc să obţină petrolul său, explică Wall Street Journal.
“Mişcarea saudită nu vizează doar Asia. Este un fenomen global”, a declarat un comerciant în sectorul petrolier. “Ei folosesc tactici foarte agresive” şi în Europa, a adăugat comerciantul.
În această lună, compania petrolieră Saudi Aramco a uimit OPEC-ul prin reducerea preţurilor sale din noiembrie pentru a-şi apăra poziţia pe piaţa asiatică aflată în expansiune. Mişcarea – declanşarea unui război al preţurilor în grupul producător de petrol – a fost combinată cu o creştere a capacităţii de producţie a Regatului în luna septembrie.
Riadh-ul ia, de asemenea, măsuri pentru a-şi proteja vânzările în Europa, o piaţă aflată în scădere şi unde înfruntă rivalitatea producţiei libiene.
După tăierea preţurilor sale din noiembrie, Saudi Aramco va cere de asemenea rafinatorilor să se oblige la livrări complete şi fixe atunci când se vor reînnoi contractele pentru anul viitor, spun comercianţii. Compania petrolieră saudită a oferit anterior o formulă care permite flexibilitate pentru mai mult sau mai puţin din 10% dintre volumele contractate, cea mai des utilizată formulă în industrie.
“Ameninţă cumpărătorii” că nu vor mai putea efectua vânzări dacă nu sunt de acord cu livrări fixe, a declarat un alt comerciant.
Bineînţeles, cu cât este mai mare presiunea din partea SUA asupra Rusiei (şi Iranului) şi implicit asupra Europei acum (din moment ce ei sunt forţaţi să cumpere mai mult petrol decât este necesar, la preţuri mai joase şi cu pagube mari la bugete), cu atât mai mult restul lumii este forţat să ia în considerare alternative la hegemonia americană şi să îi marginalizeze pe cei care, pe moment, încă nu au ajuns în vârful piramidei.