Cutremurul din Turcia şi Siria. Bilanţul victimelor a ajuns la 7.800 de morţi. Cursa contra cronometru a salvatorilor continuă

Urmările cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)
D.B.
08.02.2023

Numărul victimelor cutremurului devastator din sudul Turciei şi nordul Siriei ajunsese, marţi, la peste 7.800 de morţi, iar salvatorii au continuat eforturile de a scoate supravieţuitorii dintre dărâmăturile clădirilor prăbuşite, în condiţii de iarnă grea, transmite Reuters.

Un oficial al ONU a declarat că este foarte posibil ca mii de copii să fi murit şi se pare că bilanţul victimelor va creşte considerabil.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat stare de urgenţă în 10 provincii. Dar locuitorii din mai multe oraşe turceşti afectate şi-au exprimat furia şi disperarea faţă de ceea ce au spus că a fost un răspuns lent şi inadecvat din partea autorităţilor la cel mai mortal cutremur care a lovit Turcia din 1999 încoace.

"Nu există nici măcar o singură persoană aici. Suntem sub zăpadă, fără casă, fără nimic. Ce să fac, unde să mă duc?", a declarat Murat Alinak, a cărui casă din Malatya s-a prăbuşit şi ale cărui rude sunt date dispărute.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 de luni, urmat câteva ore mai târziu de al doilea cutremur aproape la fel de puternic, a dărâmat mii de clădiri, inclusiv spitale, şcoli şi blocuri de apartamente, a rănit zeci de mii de persoane şi a lăsat nenumărate persoane fără adăpost în Turcia şi în nordul Siriei.

Echipele de salvare s-au străduit să ajungă în unele dintre cele mai afectate zone, dar deplasarea lor a fost îngreunată atât de starea drumurilor, multe dintre ele fiind distruse, dar şi de vremea nefavorabilă şi lipsa resurselor şi a echipamentelor grele. Unele zone au rămas fără combustibil şi electricitate.

Având la îndemână puţine ajutoare imediate, locuitorii au căutat printre dărâmături, uneori chiar şi fără unelte de bază, într-o căutare disperată de supravieţuitori.

Oficialii care se ocupă de acordarea de ajutor şi-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la situaţia din Siria, deja afectată de o criză umanitară după aproape 12 ani de război civil.

Erdogan a declarat 10 provincii turceşti zonă calamitată şi a impus o stare de urgenţă pentru trei luni care va permite guvernului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi şi să limiteze sau să suspende drepturile şi libertăţile.

Guvernul va deschide hoteluri în centrul turistic Antalya pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure, a declarat Erdogan, care se va confrunta cu alegeri naţionale peste trei luni.

Bilanţul victimelor din Turcia a crescut la 5.894 de morţi, a declarat vicepreşedintele Fuat Oktay. Peste 34.000 de persoane au fost rănite. În Siria, bilanţul a fost de cel puţin 1.932 de morţi, potrivit guvernului şi unui serviciu de salvare din nord-vestul ţării, controlat de insurgenţi.

Cursa contra cronometru

Autorităţile din Turcia afirmă că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est, şi 300 km, de la Malatya, în nord, până la Hatay, în sud.

La rândul lor, autorităţile siriene au raportat decese până în sud, la Hama, la aproximativ 250 km de epicentru.

"Este acum o cursă contra cronometru. Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori în viaţă scad", a declarat la Geneva directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În întreaga regiune, salvatorii au muncit zi şi noapte, în timp ce oamenii aşteptau lângă mormane de moloz, agăţându-se de speranţa că prietenii, rudele şi vecinii ar putea fi găsiţi în viaţă.

În Antakya, capitala provinciei Hatay, la graniţa cu Siria, echipele de salvare erau rare, iar locuitorii au căutat singuri printre dărâmături. Oamenii au implorat să obţină căşti, ciocane, tije de fier şi frânghii.

Peste 12.000 de membri ai personalului turc de căutare şi salvare lucrează în zonele afectate, împreună cu 9.000 de soldaţi. Peste 70 de ţări au oferit echipe de salvare şi alte ajutoare.

Însă amploarea dezastrului este descurajantă.

"Zona este enormă. Nu am mai văzut aşa ceva până acum", a declarat Johannes Gust, de la serviciul de pompieri şi salvare din Germania, în timp ce încărca echipamente într-un camion pe aeroportul din Adana.

Autoritatea de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia a declarat că 5.775 de clădiri au fost distruse în urma cutremurului şi că 20.426 de persoane au fost rănite.

Două echipe ale Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, cu câte 80 de persoane fiecare şi 12 câini, urmează să ajungă miercuri dimineaţă în Turcia şi să se îndrepte spre provincia Adiyaman din sud-estul ţării, pentru a se concentra pe căutarea şi salvarea în mediul urban.

Purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, a declarat reporterilor de la Geneva că "este posibil ca seismul să fi ucis mii de copii".

"Scenă terifiantă"

Refugiaţii sirieni din nord-vestul Siriei şi din Turcia se numără printre cele mai vulnerabile persoane afectate, a declarat Elder. În oraşul sirian Hama, Abdallah al Dahan,marţi, aveau loc înmormântări pentru mai multe familii.

"Este o scenă terifiantă în toate sensurile", a declarat Dahan, contactat telefonic. "În toată viaţa mea nu am văzut aşa ceva, în ciuda a tot ceea ce ni s-a întâmplat".

Moscheile şi-au deschis porţile pentru familiile ale căror case au fost avariate.

Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a declarat că cel puţin 812 persoane au fost ucise în provinciile controlate de guvern: Alep, Latakia, Hama, Idlib şi Tartous. Cel puţin 1.120 de persoane au fost ucise în nord-vestul Siriei, controlat de opoziţie, şi este de aşteptat ca bilanţul să "crească dramatic", a declarat echipa de salvare Căştile Albe.

Un oficial umanitar al ONU în Siria a declarat că lipsa de combustibil şi vremea aspră au creat obstacole în acordarea de sprijin umanitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor