Macron, Meloni şi Starmer, printre marii absenţi la Forumul Economic Mondial anual de la Davos
Este acea perioadă a anului când o mulţime de şefi de stat, politicieni şi oameni de afaceri se reunesc pentru Forumul Economic Mondial (World Economic Forum / WEF) anual de la Davos, Elveţia. Anul acesta însă lista celor care ocolesc evenimentul de patru zile din staţiunea alpină elveţiană cuprinde nume sonore.
Potrivit NBC Philadelphia, printre aceştia se numără preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giorgia Meloni, prim-ministrul britanic Keir Starmer, dar şi prim-ministrul indian Narendra Modi şi liderul chinez Xi Jinping.
Din Grupul celor şapte (G7) naţiuni industrializate - care include SUA, cele mai mari economii ale Europei, Canada şi Japonia - singurul şef de stat care participă personal la summit este cancelarul german demisionar Olaf Scholz.
WEF afirmă că evenimentul din acest an - cel de-al 55-lea forum anual, care se desfăşoară de luni până joi - reuneşte aproape 3.000 de lideri din peste 130 de ţări, reuniunea „demonstrând nevoia critică de dialog într-o eră tot mai nesigură”. Acesta menţionează că 350 de lideri guvernamentali, inclusiv 60 de şefi de stat şi de guvern, „se vor reuni la Davos-Klosters pentru a aborda provocările presante şi a contura oportunităţile emergente”.
Tema evenimentului este „Colaborare pentru Era Inteligenţei”, iar agenda se concentrează pe cinci domenii cheie: reinventarea creşterii, industriile în era inteligenţei, investiţia în oameni, protejarea planetei şi reconstruirea încrederii.
Cu toate acestea, nu toţi liderii mondiali vor fi prezenţi pentru a discuta aceste probleme.
„Liderii Braziliei, Chinei, Indiei, care au ţinut discursurile principale în urmă cu 10 ani, nu sunt acum acolo. Rusia nu a mai fost primită de câţiva ani, Keir Starmer nu va fi prezent. Macron nu va fi acolo”, a declarat joi pentru CNBC Jan Aart Scholte, profesor de transformări globale şi provocări ale guvernanţei la Universitatea Leiden.
„Este adevărat, prim-ministrul Spaniei va fi acolo şi mai sunt câţiva, dar imaginea generală a şefilor de stat, de guvern care sunt acolo este că nu sunt jucătorii mari. Cred că dacă aţi parcurge o listă a G20, va fi o mică minoritate [participantă]”, a menţionat el.
Efort colectiv
Adesea nu există un motiv oficial pentru lipsa de participare la WEF, dar se ştie că problemele interne presante - de la încetinirea creşterii economice la crize politice - îi ţin acasă pe şefii de guvern.
În ultimii ani, a existat, de asemenea, o oarecare ambivalenţă în ceea ce priveşte participarea la forumul acuzat că este elitist şi lipsit de actualitate.
Forumul a declarat în repetate rânduri că oferă un spaţiu în care părţile interesate din mediul de afaceri, guvernamental, academic, societatea civilă, mass-media şi artistic se pot „întâlni pe o platformă globală, imparţială, fără scop lucrativ”.
Aceşti oameni, se spune, „se reunesc pentru a găsi un teren comun şi pentru a profita de oportunităţile de schimbare pozitivă cu privire la marile probleme globale”.
Într-o declaraţie făcută luni pentru CNBC, WEF a menţionat că, deşi apreciază întotdeauna prezenţa principalilor lideri mondiali, „impactul şi capacitatea reuniunii anuale de a conduce un dialog semnificativ şi de a acţiona este definit de eforturile colective ale unei comunităţi largi şi reprezentative”.
Programul din acest an, a continuat forumul, „este conceput pentru a aborda cele mai presante provocări globale, inclusiv fragmentarea economică, transformarea tehnologică şi acţiunile climatice”, adăugând: „Recunoaştem că liderii mondiali se confruntă cu o gamă largă de angajamente şi responsabilităţi, iar absenţa lor nu diminuează angajamentul nostru continuu faţă de guvernele şi instituţiile lor respective pe tot parcursul anului”.
Cine va fi prezent
Evenimentul, a cărui istorie începe din 1971 sub egida lui Klaus Schwab, care a rămas preşedinte executiv al evenimentului până la începutul acestui an, îi va avea prezenţi pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Ding Xuexiang, vicepremierul Chinei, Javier Milei, prim-ministrul Argentinei şi Cyril Ramaphosa, preşedintele Africii de Sud, care vor lua cuvântul.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va participa, de asemenea, precum şi liderii unor organizaţii globale precum Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Comerţului.