Cutremurele din Turcia. Peste 600 de persoane anchetate cu privire la clădirile prăbuşite

Urmările cutremurului din Turcia, 6 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)
D.B.
26.02.2023

Peste 600 de persoane sunt în prezent anchetate în Turcia în legătură cu clădirile care s-au prăbuşit în urma cutremurului mortal din 6 februarie, a anunţat guvernul, potrivit BBC.

Ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a declarat, sâmbătă, că au fost arestaţi peste 180 de suspecţi, printre care antreprenori de construcţii şi proprietari de imobile.

Sursa citată afirmă că, de ani de zile, experţii au avertizat asupra faptului că multe clădiri noi nu prezintă siguranţă, date fiind corupţia endemică şi politica guvernamentală.

Bozdag a făcut remarcile televizate din sud-estul Turciei, unde a avut loc cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade şi a fost urmat de un alt cutremur puternic câteva ore mai târziu. Comentariile sale au arătat modul în care s-a extins ancheta în urmă cu două săptămâni, autorităţile declarând că au fost emise 113 mandate de arestare.

Printre cei care au fost arestaţi se numără şi primarul unuia dintre oraşele din apropierea locului unde au avut loc cutremurele, potrivit presei turce.

Context

Reamintim că peste 160.00 de clădiri s-au prăbuşit sau au fost grav avariate în Turcia în urma cutremurelor, ridicând întrebări dacă impactul dezastrului natural a fost agravat de deficienţe umane.

Partidele de opoziţie şi unii experţi în construcţii acuză administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că nu a reuşit să aplice reglementările în domeniul construcţiilor şi că a încercat să deturneze vina generală pentru dezastru.

Aceştia spun că politicile guvernamentale au permis aşa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au ocolit reglementările în materie de construcţii, pentru a încuraja un boom al construcţiilor, inclusiv în regiunile predispuse la cutremur.

Erdogan a recunoscut deficienţele, dar a părut să dea vina pe soartă pentru amploarea dezastrului.

"Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului", a declarat el în timpul unei vizite recente în regiune.

Cu alegerile la orizont, viitorul lui Erdogan este în joc după 20 de ani la putere - iar apelurile sale la unitate naţională au rămas fără ecou.

Bilanţul confirmat al victimelor din Turcia şi Siria a depăşit acum 50.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor