Cuşcuş cu legume şi Harissa

Cuşcuş desemnează un tip de granule sferice preparate din făină de grâu dur (semolina), precum şi mâncărurile preparate cu acest ingredient.
Mioara Stoica
11.08.2014

alte articole

Mioara Stoica
11.08.2014

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Cuşcuş desemnează un tip de granule sferice preparate din făină de grâu dur (semolina), precum şi mâncărurile preparate cu acest ingredient.

Originar din Maroc, Tunisia, Algeria, Libia şi Egipt, cuşcuşul a devenit un aliment folosit şi în bucătăriile europene. În Europa, se pare că şi-ar fi făcut apariţia în jurul anilor 1700, în Marea Britanie.

În mod tradiţional, cuşcuşul se găteşte în vase de tip tajine şi se serveşte alături de tocăniţe de legume sau carne, dar şi ca o garnitură sau mâncare în sine, putând fi servit rece sau cald.

Cuşcuşul care se comercializează şi la noi, în supermarketuri sau în magazine naturiste, este un cuşcuş cu preparare rapidă (se prepară în doar câteva minute, conform indicaţiilor de pe ambalaj).

În Iordania, Palestina şi Liban, cuşcuşul este denumit maftoul iar în berberă seksu.

Proprietăţile nutritive ale cuşcuşului sunt identice cu cele ale grâului, cu un aport ridicat de fibre, bogat în carbohidraţi, proteine şi amidon. De asemenea, demn de remarcat este prezenţa vitaminelor A şi B, precum şi a unor minerale importante (potasiu, fosfor, magneziu şi calciu).

Năutul este mai puţin cunoscut în bucătăria românească. Este asemănător cu soia, are însă un gust mai rafinat. Proteinele sale sunt complete, iar variantele în care poate fi servit sunt nelimitate.

Poate fi procurat de la magazinele naturiste sau din supermarketuri, unde îl puteţi găsi şi gata preparat sub formă de hummus. Conservele de năut conţin năut gata fiert, folosirea lui în această formă făcându-l mult mai uşor de preparat.

Năutul este bogat în minerale şi conţine proteine (24%), săruri minerale, vitamina E şi complexul de vitamine B. Cu un procent consistent de hidraţi de carbon (67,8%) şi grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită.

Înlocuieşte cu succes carnea, deci e un aliment ideal dacă vreţi să renunţaţi la carnea roşie. Proteinele din boabele de năut se absorb lent şi asigură un tranzit intestinal optim. O cană plină de năut, echivalentul a 150 de grame, asigură cu 50% mai mult decât necesarul zilnic de molibden, 80% din cel de mangan, 70% din cel de acid folic, 50% din cel de fibre, 40% din cel de triptofan, 30% din cel de proteine.

Cuprul, fosforul, calciul şi fierul sunt alte elemente din compoziţia năutului. Fierul produce energie, iar magneziul sporeşte cantitatea de enzime care produc antioxidanţi. Aceste boabe mai conţin aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă care stimulează buna funcţionare a nervilor, muşchilor, enzimelor şi hormonilor.

Dieta care conţine năut are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează împotriva bolilor de inimă, reglează somnul şi previne diferite forme de cancer.

Extern, aplicaţiile cu făină de năut sunt utile în pleurezii, pentru atenuarea durerilor, în răceli, nevralgii.

Arome din lume: Harissa
Harissa este un sos picant făcut din ardei chili, caracteristic Africii de Nord, în special în Tunisia, unde este pregătit în mod tradiţional, fără dificultăţi deosebite, în fiecare casă.

Harissa, care în arabă înseamnă "pisat", are o culoare roşu aprins şi este folosit pentru a aroma mai multe feluri de mâncare africane, printre care şi cuşcuş.

Ardeii chili sunt folosiţi atât în dietă, cât şi în medicină de foarte mult timp. Ei au proprietăţi miraculoase: slăbesc, dau savoare, sunt buni anestezici şi foarte sănătoşi!

Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute sunt aproape incredibile iar reputaţia acestuia este în continuă creştere, în urma cercetărilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostată, plămâni, pancreas şi poate opri un atac de cord în maxim 30 de secunde.

Ardeiul iute face parte din familia capsicum, şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Ajută la stimularea metabolismului, prin acţiunea pe care o are asupra structurii venoase. S-a dovedit că reduce nivelul colesterolului din sânge, trigliceridele şi agregarea plachetară, crescând în acelaşi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanţă cu rol important în formarea cheagurilor de sânge.

În prezent se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis şi neuropatie diabetică. Atunci când animalele injectate cu o substanţă care provoca artrita inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conţineau capsaicina, debutul artritei a fost întârziat şi inflamaţia a fost redusă în mod semnificativ.

Ardeiul iute de culoare roşu aprins are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamina A.

O reţetă simplă cu efecte miraculoase: cuşcuş cu legume şi Harissa

Ingrediente şi prepararea legumelor:

1-2 morcovi

1 vânătă mare

20-25 de păstăi de fasole verde (sau după gust)

2 roşii mari sau circa 10-15 roşii cherry

1 ceapă medie sau mare

2-3 căţei de usturoi

2-3 dovlecei sau o bucată de dovleac tăiată în felii

năut fiert sau în conservă

2 linguri de ulei de măsline

câteva frunze de busuioc sau 1 legătură de pătrunjel

sare

În oala în care se prepară legumele, se pun 2 linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, cât şi morcovii, vânăta, roşiile şi dovleceii tăiaţi în bucăţi mari, păstăile de fasole verde, frunzele de busuioc rupte sau pătrunjelul tăiat mărunt.

Legumele nu au nevoie de un timp lung de preparare, deci cel mai indicat este că acestea să fie controlate permanent pentru a evita o fiebere excesivă.

Năutul este fiert separat cu un pic de sare şi este adăugat la sfârşit (ori direct în farfurie ori adăugat la celelalte legume, după gust).

În Europa legumele folosite pentru prepararea cuşcuşului, în general, sunt tăiate în bucăţi mici, în timp ce în ţările africane legumele sunt tăiate în bucăţi mari (astfel se menţine gustul fiecărei legume). Deci, preparaţi în funcţie de gustul dumneavoastră.

Ingrediente şi prepararea sosului picant Harissa:

250 gr ardei iute chili (sau ardeiul iute pe care îl aveţi la îndemână)

3-4 căţei de usturoi

1 lingură de coriandru măcinat plus câteva frunze proaspete

1 lingură de mentă uscată

1 lingură seminţe de chimen

1 linguriţă de sare

ulei de măsline sau de floarea soarelui

Se curăţă ardeii şi se elimină seminţele, se spală, se taie pe lungime şi se lasă la macerat într-un pic de apă, timp de cel puţin 1 oră. Se scurg şi se amestecă împreună cu toate celelalte ingrediente într-un mixer.

Se adaugă cantitatea de ulei de care este nevoie pentru a face o cremă densă. Se pune amestecul într-un borcan de sticlă şi se acoperă la suprafaţa cu ulei, care va servi pentru a conserva Harissa.

Ingrediente şi prepararea cuşcuşului:

Cantitate recomandată pentru 3-4 persoane

250 gr de grame cuşcuş

270 gr de apă cu sare sau supă de legume, peşte sau carne

80 gr stafide

4 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui

2 bucăţi mici de unt (de mărimea nucilor)

şofran

1 linguriţă de sare

Într-o cratiţă mare se pune cuşcuşul şi 4 linguri de ulei. Se amestecă totul foarte delicat cu o furculiţă.

Între timp, într-o cratiţă care nu lipeşte, fierbeţi 270 gr de apă cu sare (sau supă de legume, peşte sau carne) şi 1 linguriţă de sare. Vărsaţi cuşcuşul mestecând delicat astfel încât toată apa sau supa să fie absorbită. Stingeţi focul, acoperiţi cratiţa şi lăsaţi să se odihnească pentru circa 2 minute.

Adăugaţi bucăţile de unt, stafidele (care în prealabil au fost puse la înmuiat şi scurse), şofranul şi reluaţi fierberea la foc mic pentru alte 3 minute, amestecând continuu şi delicat cu furculiţa. În acest moment cuşcuşul este gata. Lăsaţi-l să se răcească, acoperit cu capacul, pentru aproximativ 8 minute.

Poate fi servit în două feluri:

- dacă legumele au fost tăiate mărunt, atunci cuşcuşul este amestecat împreună cu acestea formând un compus unic;

- în cazul în care legumele au fost tăiate mari, se pun pe farfurie pe rând, cuşcuşul este garnisit cu legumele fierte.

Sosul picant Harissa se adaugă la sfârşit, în funcţie de gustul fiecăruia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor