Curtea Supremă decide în dosarul de turnător la Securitate al Rodicăi Stănoiu

Dosare la arhivele CNSAS
Dosare la arhivele CNSAS (Epoch Times România)

Curtea Supremă va pronunţă miercuri sentinţă definitivă în dosarul Rodica Mihaela Stănoiu - CNSAS, ce are ca miză "statutul" de fost colaborator al securităţii al Rodicăi Stănoiu, fost Ministru al Justiţiei în guvernul Năstase. Stănoiu a contestat cu recurs la Curtea Supremă o decizie a judecătorilor din Oradea care au declarat-o în 2012 colaborator al securităţii Partidului Comunist Român.

Dosar de turnător

Rodica Stănoiu a fost acuzată de Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţi (CNASAS) că a făcut poliţie politică din anul 1983 până în anul 1987 şi că a semnat note informative sub pseudonimele Sanda şi Georgeta. În 2006, CNSAS a emis o decizie de colaborare cu Securitatea pentru fostul Ministru al Justiţiei, arătând că aceasta ar fi dat note informative către fosta securitate.

Conform CNSAS, pe 30 noiembrie 1982, fostul aparat represiv al lui Ceauşescu a propus contactarea "în scopul exploatării informative a lui Stănoiu Mihaela Rodica", care, între 1983 şi 1985, ar fi furnizat informaţii semnate cu numele "Sanda", iar între 1986 şi 1987 ar fi semnat note informative sub numele conspirativ "Georgeta." "Sanda" raporta către locotenent colonel Oprişor Oniţiu şi locotenent colonel Marian Ureche", de la serviciul 160, al cărui profil era "problema justiţiei".

Rodica Stănoiu a contestat în 2007 decizia CNSAS. Vreme de un an (2007 2008), dosarul de turnător al fostului ministru al justiţiei a fost judecat de Stere Learciu, magistrat despre care CNSAS a constatat că a fost şi el colaborator al fostei securităţi.

Procesul s-a tot judecat timp de mai bine de 6 ani, în tot acest timp Rodica Stănoiu afirmând că dosarul său a fost fabricat şi că scrisul din diverse note informative date Securităţii nu era al ei.

Cu toate acestea, trei din cele patru expertize grafologice din dosar, confirmă faptul că scrisul din notele informative scrise de Sanda către Securitate aparţin Rodicăi Stănoiu. Desigur, expertiza realizată de către un expert angajat de către Stănoiu susţinea însă că notele informative nu au fost scrise de către clienta sa.

În septembrie 2011, instanţa a dispus realizarea unei noi expertize în dosarul de turnător la securitate al Rodica Stănoiu. Expertiza a fost finalizată în februarie 2012 iar din concluziile raportului experţilor Ministerului Justiţiei reiese clar că fostul ministru a semnat notele informative sub pseudonimul Sanda.

În data de 19 iunie 2012, Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondată contestaţia formulată de Rodica Mihaela Stănoiu la data de 16 martie 2007 împotriva deciziei CNSAS din data de 6 februarie 2007 prin care s-a stabilit calitatea acesteia de colaborator al Securităţii, astfel că decizia prin care aceasta a fost declarată colaborator al Securităţii a rămas în vigoare. Instanţa a obligat-o pe Rodica Stănoiu la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 22.000 de lei - aproximativ. 4,800 de euro, conform Revista 22.

Rodica Mihaela Stănoiu a atacat hotărârea instanţei orădene cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Reamintim că, de-a lungul timpului, Rodica Stănoiu refuzat constant să răspundă la întrebarea dacă a fost colaborator al securităţii sau nu, afirmând de fiecare dată că are dreptul să tacă.

Mihaela Rodica Stănoiu a fost ministru al justiţiei în Guvernul Năstase între anii 2000 - 2004. La începutul lui 2004, Stănoiu a început să lucreze direct pentru Ion Iliescu, în martie 2004, "Sanda" fiind numită consilier prezidenţial pentru securitate naţională, şef al Departamentului Securităţii Naţionale, şef al Administraţiei Prezidenţiale. Şi soţul Rodicăi Stănoiu, Şerban Viorel Stănoiu s-a bucurat de încrederea lui Ion Iliescu, care l-a desemnat pe acesta judecător la Curtea Constituţională, cu mandat din 2001 până în 2007.

După ce steaua lui Iliescu a apus, preşedinţia ţării fiind preluată de Traian Băsescu în decembrie 2004, Rodica Stănoiu a devenit "doar" senator de Olt, mandat câştigat în 2004 pe listele PSD.

În 2006, Stănoiu a părăsit PSD-ul. motivând că nu vrea să implice partidul în scandalul legat de acuzaţiile de colaborare cu securitatea ce i se aduc. În ianuarie 2007, Stănoiu s-a înscris în partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, declarat, definitiv şi irevocabil, colaborator al Securităţii. Voiculescu a activat sub numele de Felix şi a turnat mai multe persoane, între care şi două rude de-ale sale rămase în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne