Ponta îşi explică refuzul de a declasifica arhiva Dunărea Operativ

Premierul Victor Ponta a răspuns, vineri, la declaraţiile şefului statului referitoare la refuzul acestuia de a declasifica arhiva Dunărea Operativ, explicând că declasificarea nu era pe ordinea de zi a CSAT.
Lansarea ” Cartei Albe a IMM-urilor din România ” ediţia a XI-a. 18 iulie 2013, Hotel Intercontinental Bucureşti. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.11.2013

Premierul Victor Ponta a răspuns, vineri, la declaraţiile şefului statului referitoare la refuzul acestuia de a declasifica arhiva Dunărea Operativ, explicând că declasificarea nu era pe ordinea de zi a CSAT.

Preşedintele Traian Băsescu a abordat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă de la Cotroceni, subiectul declasificării arhivei Dunării Operativ declarând: "Am vazut solicitarea verişoarei domnului Voiculescu, cea care a fost turnată de turnătorul Voiculescu, când trăia în România, de desecretizare a arhivei "Dunărea Operativ". Dânsa a transmis-o ieri, a făcut-o publică şi aş vrea să-i dau următoarele informaţii: în CSAT din data 1 octombrie, am iniţiat o hotărâre a CSAT de desecretizare a ultimei părţi a arhivei "Dunărea", aşa-numita "Dunărea Operativ". Solicitarea a fost respinsă ca urmare a poziţiei domnului prim-ministru, care n-a fost de acord, deşi arhivele fostei Securităţi vizează perioada până la Revoluţie, nu după Revoluţie".

Preşedintele a explicat că a încercat ulterior să obţină semnăturile membrilor CSAT pe varianta în care un proiect de hotărâre se transmite miniştrilor membri ai CSAT.

"Serviciile secrete au semnat-o, primul ministru n-a vrut s-o semneze şi, implicit, nici ceilalţi miniştri. Ca atare, pe data de 30 octombrie, am transmis o adresă SIE şi CNSAS. Primului, să treacă la predarea arhivei "Dunărea Operativ", iar CNSAS-ului informaţia că poate începe să preia arhiva "Dunărea Operativ". Am fost informat astăzi de SIE că sunt gata să înceapă predarea. Sper, săptămâna viitoare, acest proces să fie declanşat pentru a închide definitiv şi ultima rămăşiţă de arhive ale fostei Securităţi. Acum, n-aş vrea să creăm aşteptări. "Dunărea" nu este "Crescent". Arhivele "Crescent" nu sunt în România", a adăugat preşedintele.

În replică, premierul Victor Ponta, a declarat că nu a fost de acord cu această declasificare pentru că nu era pe ordinea de zi a CSAT, adăugând că şeful statului "le ştie pe astea cu Securitatea".

Referitor la declaraţiile de vineri ale şefului statului Victor Ponta a explicat că la revoluţie avea 17 ani iar "Traian Băsescu era la Securitate", adăugând că nu-l interesează răfuielile pe care acesta le are cu foştii săi colegi de la Securitate.

Întrebat de jurnalişti de unde anume ştie sigur că "Băsescu era la Securitate", premierul a invocat documentele prezentate în trecut de Mugur Ciuvica. Ce nu a spus, a fost faptul că, Mugur Ciuvică a pierdut, apoi, un proces în ţară şi altul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în urma acestor acuzaţiile aduse lui Traian Băsescu, a raportat hotararicedo.ro. În februarie 2004 Mugur Ciuvică susţinea că Băsescu „a fost turnător la Securitate” şi că „a trăit timp de 14 ani, din decembrie 1989 până acum, într-o continuă minciună”.

Instanţa din ţară l-a condamnat pe Mugur Ciuvica la plata unor daune de 500 de milioane de lei vechi, decizie pe care acesta a contestat-o ulterior pe motiv că i-a fost încălcată libertatea de exprimare. În replică, la 15 ianuarie 2013, CEDO a dat o decizie de inadmisibilitate, stabilind că sancţiunea primită de Ciuvica avea un scop legitim de „apărarea reputaţiei altei persoane” şi a fost proporţională cu scopul urmărit.

La acea dată, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Bogdan Oprea a declarat pentru Hotnews: „Domnul Mugur Ciuvica nu a dat curs până în acest moment sentinţei judecătoreşti prin care trebuie să plătească daune morale în valoare de 500 de milioane de lei vechi domnului preşedinte Traian Băsescu. Deci această sumă nu a fost achitata până în acest moment”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor