Presa germană despre Dan Voiculescu: "Zbirii lui sunt specialişti ai dezinformării, de care serviciul secret al lui Ceauşescu ar fi fost mândru"

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Jurnaliştii de la Deutsche Welle îl critică pe patronul “Antenelor”, Dan Voiculescu, evidenţiind rolul pe care l-a jucat mogulul în afacerile de comerţ exterior ale regimului comunist, afaceri controlate de securitate, relevă B1 TV.

Potrivit autorului german, "zbirii lui Voiculescu sunt specialişti ai dezinformării, de care serviciul secret al lui Ceauşescu ar fi fost mândru". "La spionarea vieţii particulare a magistraţilor, a şefilor ANI şi DNA acuzaţi de Antena 3 de alcoolism, de boli psihice şi dependenţă de droguri, se adaugă, printre metodele trustului Intact, proferarea altor acuze nedovedite, precum căpuşarea banilor statului în interesul propriu, al familiilor şi prietenilor".

Articolul din presa germană aduce în discuţie şi felul în care “fostul turnător al poliţiei politice comuniste devenit, după 1989, mare capitalist” a făcut uz de imperiul său mediatic, folosindu-l ca o armă împotriva Justiţiei şi a adversarilor de pe scena politică românească.

Fondatorul PC, Dan Voiculescu este criticat dur de jurnalistul german Karl-Peter Schwarz, un bun cunoscător al mediului politic şi economic românesc.

Schwartz aduce critici în special manierei în care preşedintele de onoare al conservatorilor îşi foloseşte angajaţii din trustul "Intact" pe care îl conduce, în lupta sa personală cu justiţia sau în afaceri.

"Exercită presiuni masive asupra victimelor postului, supunându-le unui permanent tir televizat de insinuări, calomnii şi injurii. Victimele nu ajung să fie ascultate şi să ia poziţie faţă de acuzele cu care se confruntă. Zbirii lui Voiculescu sunt specialişti ai dezinformării, de care serviciul secret al lui Ceauşescu ar fi fost mândru", scrie ziaristul german.

Articolul din Deutsche Welle notează şi faptul că trustul "Intact" le cere despăgubiri de 100.000 de euro tuturor angajaţilor care divulgă informaţii confidenţiale despre modul în care operează grupul media fondat de Dan Voiculescu.

"Voiculescu n-are nevoie să se afle în prim-planul politic. Ex-informatorul securităţii e, oricum, omul care posedă cea mai mare putere în România. Utilizând asemenea metode a ajuns Voiculescu să fie nu doar unul dintre cei mai mari bogătaşi ai României, ci şi omul ei cel mai puternic. Ideea, numai bună de aplicat într-un regim de mână forte, într-o dictatură sau republică bananieră, pare nu tocmai la locul ei într-o democraţie. Dar mai este oare România o democraţie?", se mai arată în acelaşi articol.

Ziaristul german face o trecere în revistă şi a legăturilor pe care Voiculescu le-a avut cu securitatea, cât şi afacerile derulate de acesta cu statul în perioada în care era informator.

Karl-Peter Schwarz scrie şi despre includerea întreprinderii Crescent, o companie înfiinţată cu aprobarea generalului de securitate, Iulian Vlad, în Holdingul Grivco în anii ’90. Cu toate acestea jurnalistul german admite că patronul acestui conglomerat de firme nu e singurul oligarh care a făcut avere, la umbra preşedintelui de la acea vreme, Ion Iliescu.

Jurnalistul german menţionează legătura strânsă dintre Voiculescu şi "protejatul său, Crin Antonescu", împins în faţă de mogul, lăsat să ocupe prim-planul scenei politice, în timp ce preşedintele Senatului "îi îndeplineşte (lui Felix) cu sârg deosebit dorinţele".

În încheierea articolul din Deutsche Welle se aminteşte şi despre tertipurile folosite de Dan Voiculescu în încercarea de a se sustrage justiţiei.

"Cauza obstinaţiei luptei lui Voiculescu împotriva preşedintelui Băsescu şi a justiţiei rezidă probabil în teama oligarhului de a ajunge după gratii şi de a împărtăşi soarta ex-premierului Adrian Năstase şi a altor miniştri şi parlamentari", scrie Karl-Peter Schwarz referitor la învinuirea de corupţie la adresa mogulului, în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne