Cuptor de acum 6.500 de ani, cu un sistem de încălzire similar tehnologiei moderne
alte articole
O echipă de arheologi a făcut o descoperire incredibilă care, conform experţilor, este una dintre cele mai importante din Europa: în timpul excavării într-un sit arheologic din perioada neoliticului, în Baska din Croaţia au descoperit un cuptor de acum 6.500 de ani având un sistem pentru încălzire şi pentru apă caldă care funcţiona într-un mod similar unui aragaz modern AGA de azi, după cum relatează Croatian Times. De asemenea, a fost găsită o bucată de fier forjat care se crede că datează cu mii de ani înainte ca oamenii să fi învăţat procedeul de topire a fierului.
Marcel Buric, cercetător principal al Departamentului de Arheologie preistorică din cadrul Facultăţii de Filozofie din Zagreb, a explicat că locuinţele preistorice erau făcute la momentul respectiv din stuf şi aveau acoperişuri de fân, aşadar ar fi fost periculos să aprindă focul fără nicio protecţie. Ca urmare, locuitorii respectivei aşezări au găsit o soluţie ingenioasă care le-a permis să prepare mâncarea, să aibă apă caldă şi căldură în case.
"Erau încălzite în mod permanent pe tot parcursul zilei şi, atunci când locuitorii se întorceau acasă, după o zi de muncă, aveau mâncare caldă, gătită în cuptor, se spălau cu apă caldă şi mergeau la culcare într-o cameră încălzită de acelaşi cuptor. La fel ca unele cuptoare de bucătărie de astăzi", a spus Buric.
Vechiul cuptor preistoric funcţiona într-un mod similar unui AGA modern: o sobă şi un cuptor pentru încălzire, care funcţionau după principiul în baza căruia un cadru greu este capabil să absoarbă căldura de la o sursă de intensitate relativ scăzută, dar cu ardere continuă. Căldura astfel acumulată putea fi utilizată atunci când era nevoie pentru gătit şi în alte scopuri.
În interiorul locuinţei neolitice, arheologii au descoperit rămăşiţele unui copil în vârstă de 15 luni care a fost incinerat şi un set de coarne de cerb pe pereţii casei, considerate a fi cele mai vechi exemplare de trofee de vânătoare cunoscute.
Dar echipa de cercetători a făcut o altă descoperire rară şi importantă în acest sit: o bucată de fier topit în cuptor despre care se crede că datează cu mii de ani înainte ca oamenii să fi învăţat procedeul de topire şi prelucrare a fierului.
"Este imposibil de ştiut la ce ar fi servit, dar este o descoperire foarte importantă", a spus Buric.
Surprinzător este faptul că au fost difuzate puţine informaţii în legătură cu această descoperire extraordinară, care ar putea schimba cronologia actuală cu privire la tehnologie şi capacitatea omului de a prelucra metale. Sperăm că fotografiile şi rezultatele complete ale testelor fierului respectiv să fie făcute publice în timp util.
Articolul republicat cu permisiunea Ancient Origins.