Cum să fii un bărbat bun, în timpul confruntărilor

(photos.com)

Sunt cazuri în care parcă suntem prinşi între un comportament vechi de bărbat agresiv şi combativ, pentru care totul este o bătălie, şi un bărbat nou, binevoitor şi calm, pentru care totul este un compromis.

Iar în cultura modernă nu avem prea multe exemple de persoane care au reuşit să meargă pe calea de mijloc având succes o perioadă îndelungată. De multe ori, observi câte un Bruce Willis, ca în seria Greu de Ucis, sau un Homer Simpsons, ca în The Simpsons.

Dar în viaţa reală, unde confruntările pot apare oriunde şi cu orcine, de la copii şi soţie, până la şeful sau vecinul cel gălăgios, trebuie să înţelegem cum poate un bărbat bun să rămână calm dar ferm în timpul unei conversaţii aprinse ? Iar caracterul celeilalte persoane chiar contează ?

De asemenea, de mult ori devii sătul să fii o persoană care spune mereu ”Da” în faţa soţiei, a şefului sau a colegilor ? Eşti la fel de obosit să fii mereu cel care face un pas înapoi sau să eviţi provocările aduse de atot-ştiutorii, independenţii sau de zeloşii atot-îndreptăţiţi pe care-i întâlneşti ? Sau poate că doar tu eşti cel care se pune mereu în calea cuiva ?

Uneori nici măcar nu ştim dacă suntem prea retraşi sau prea dominanţi într-o situaţie, dar am găsit o listă de sfaturi care ne pot ajuta să ne înţelegem mai bine provocările întâmpinate.

Cunoaşte-ţi valorile

Dacă te concentrezi pe ceea ce susţii, în loc să te concentrezi pe lucrurile care par să contravină valorilor tale, orice confruntare devine puţin mai uşoară. N-ai de ce să fii îngrijorat despre ce cred alţii că este adevărat dacă eşti bine înrădăcinat în propriile tale valori.

Condu, nu urma

Să o laşi pe cealaltă persoană să te conducă într-o conversaţie sau într-un argument este ca şi cum ai oferi jumătatea ta de confruntare. Nu este nevoie să faci asta. În schimb, încearcă să conduci discuţia având ca punct de plecare propriile valori.

Vorbeşte încet, şi lasă băţul acasă

Aceasta poate fi o lecţie foarte greu de învăţat, şi uneori chiar dureroasă. De obicei, asta se întâmplă deoarece partea cealaltă scoate un băţ mai mare. Vocile noastre adânci au tendinţa să-şi crească volumul atunci când ne enervăm şi de aceea pot ricoşa înapoi, tensionând o situaţie care poate fi mai bine rezolvată cu o voce calmă.

Trasează linia

Cum ai acţiona dacă ai fi în prezenţa cuiva mai în vârstă sau mai înţelept decât tine ? Dacă acţiunile noastre nu sunt în conformitate cu vorbele şi relaţiile noastre, această situaţie ne va determina să regândim serios modul în care stau lucrurile.

Păstrează-ţi calmul

Să laşi furia să vorbească pentru tine este ca şi cum ţi-ai îndesa vârful piciorului în gură… sau mai rău. Cultivă şi menţine un rezervor intern de calm pentru timpurile în care începi să vezi roşu, şi continuă să te concentrezi pe aceasta. Uneori este de ajuns să tragi câteva guri de aer în piept, iar în alte cazuri, necesită tot efortul tău. Dar ajută cu adevărat.

Înţelege când trebuie să te arunci şi când trebuie să plusezi

Este evident că există mai mulţi jucători faliţi decât există jucători bogaţi, dar sunt surprins cât de mulţi dintre noi fac pariuri proaste în fiecare zi. Poţi face o diferenţă atunci când înţelegi momentele în care pierderile pot fi reduse sau când trebuie să te arunci. De multe ori ne vom confrunta cu o situaţie în care trebuie să plusăm, dar curajul să faci asta vine după ce înţelegi că de multe ori nu este necesar să plusezi. Poţi pur si simplu să mergi înainte.

Gândeşte-te la copii

Chiar dacă copiii tăi, chiar şi cei imaginari, nu sunt în preajma ta la acel moment, ei ar putea fi cei mai buni sfătuitori ai tăi. Cum vor reacţiona faţă de postura noastră sau faţă de tonul nostru al vocii ? Cum îi va afecta faptele sau cuvintele noastre ? Dacă ne-am gândi înainte să acţionăm la aceste lucruri, ne-ar fi cu siguranţă mai greu să luăm decizii greşite.

În general, viaţa este plină de confruntări. Iar modul în care le abordăm este o parte importantă din noi şi dacă putem fi oameni buni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură