Dieta bazică - un beneficiu important pentru sănătate
alte articole
Diabetul, cancerul, obezitatea şi multe alte boli moderne au o singură cauză: aciditatea lichidelor organismului, în special cea a sângelui. Ph-ul acid este „otravă” pentru toate celulele corpului, dar, din fericire, putem contribui la reechilibrare.
Pentru a avea un pH alcalin se recomandă o dietă bazică. Acesta joacă un rol important pentru sănătatea noastră, întrucât bolile nu apar atât de uşor şi se vindecă mai repede. Viruşii, bacteriile şi fungii nu pot rezista într-un mediu alcalin, ele dezvoltându-se într-un mediu acid. De aceea bolile se vindecă mai greu sau deloc, când avem un pH acid.
Modul incorect de a ne hrăni şi combinarea greşită a alimentelor duc la producerea de reziduuri acide, colesterol, acid uric, calculi renali şi biliari, sulfaţi, fosfaţi, uraţi.
Colesterolul şi acizii graşi apar, în general, ca urmare a consumului de pâine, paste şi produse făinoase.
Carnea produce acid uric şi amoniac.
Cola şi orezul alb produc acid fosforic.
Toţi aceşti acizi otrăvitori trebuie neutralizaţi cu minerale alcaline din dieta noastră. Atunci când nu avem suficiente minerale alcaline, se va consuma calciul din oase –el fiind bazic- astfel apărând osteoporoza, bolile articulaţiilor iar atunci când aciditatea ajunge la mielină, apar scleroza în plăci, boala Alzheimer, Parkinson.
Sângele se îngroşă din cauza acidităţii şi a depunerilor de reziduuri, capilarele şi venele se blochează ducând la apariţia hipertensiunii arteriale, a flebitei sau a tromboflebitei. Toate bolile degenerative au la bază o circulaţie deficitară datorată acumulărilor acide.
Diabetul este o altă afecţiune care se instalează atunci când apar reziduuri acide în jurul pancreasului.
Să nu uităm că în corp, celulele sănătoase sunt alcaline iar cele bolnave sunt acide.
Alimente interzise
- Carne, mezeluri, afumături;
- brânză fermentată, caşcaval, brânză topită, creme de brânză din comerţ, lapte dulce;
- cafea, cacao, zahăr alb, miere în exces, îndulcitori artificiali;
- bulion, ketchup, ulei rafinat, margarină, alimente prăjite;
- apa acidulată, borş, sucuri din comerţ, alcool, bere (fiind un produs fermentat, întreţine aciditatea din corp), oţet, conserve;
- făinoase albe, produse de patiserie, mâncăruri bogate în zaharuri, cartofi încolţiţi, alimente preparate în cuptorul cu microunde sau fierte timp îndelungat;
Alimente permise
- legume: brocoli, varză, dovlecei, varză creaţă, fasole verde, păstârnac, mazăre, bame, ceapă, salată verde, spanac, lăptuci - ele conţin clorofilă care are o structură asemănătoare cu cea a sângelui;
- peşte proaspăt fiert cu legume fierte şi salată crudă;
- usturoi şi suc de lămâie, după preferinţă.
Aceste alimente nu se combină cu pâine, cartofi, orez, paste, făinoase, mămăligă.
Este recomandat ca în fiecare zi să se consume salată cu morcov ras, ţelină rasă, sfeclă roşie, brocoli, 2 linguri ulei de măsline şi suc de lămâie.
Această salată se poate consuma cu: orez integral fiert, secară fiartă, mei fiert, pâine de secară. Se mai poate adăuga brânză de vacă sau capră făcute din lapte proaspăt, nepasteurizat.
- supă de legume, de linte, de fasole boabe, supă de cereale (mei, hrişcă, orez integral) cu legume;
- orez integral cu legume
- secară cu legume
- mămăligă cu brânză de vacă sau cu lapte prins din lapte crud
- cartofi copţi în coajă, la cuptor, consumaţi cu usturoi, ulei de măsline, pătrunjel tocat şi brânză de vacă sau capră
- legume fierte în abur cu brânză
- o masă de fructe pe zi dintr-un singur fel de fructe
- se bea apă de izvor sau apă plată cu zeamă de lămâie
Reguli de bază
Se mănâncă un singur fel de mâncare la masă iar de la o masă la alta trebuie să treacă minim 2 ore.
Pentru fixarea calciului în organism se ia câte o linguriţă de susan pisat într-un pahar cu apă, de 3 ori/zi.
Tot în dieta bazică trebuie inclusă şi reţeta pentru curăţarea sistemului limfatic şi sporirea rezistenţei organismului. 2 litri de apă congelată şi decongelată se amestecă cu sucul de la 5 grepfruturi, 4 portocale şi 3 lămâi (3 lămâi mai mari sau 4 mai mici). Se vor bea câte 150 ml din jumătate în jumătate de oră, pe parcursul întregii zile, până se termină întreaga cantitate. Se recomandă ca pe parcursul zilei să nu se mănânce nimic altceva. Dacă totuşi aveţi senzaţia de foame, puteţi consuma portocale, grapefruit sau salată de morcov, pătrunjel, ţelină, sfeclă roşie. În aceeaşi zi se beau 3 ceşcuţe de infuzie de coada calului, gălbenele şi tătăneasa (plantele se amestecă în cantităţi egale).
Dieta bazică ajută foarte mult în tratarea bolilor de inimă, circulaţie, reumatism, boli renale, urinare, hepatice, prostată, anumite tipuri de cancer, osteoporoză şi artroză.
Nicoleta Fălan
Fitoterapeut, terapii complementare