Sfaturi pentru îngrijirea tenului iarna

Frigul, gerul, vântul, viscolul şi schimbările bruşte de temperatură prin trecerea de la ambientul încălzit al casei sau al biroului, la aerul rece de afară, nu fac decât să usuce şi să irite pielea. Neacordarea atenţiei cuvenite pielii pe timp de iarnă are drept consecinţă îmbătrânirea precoce a dermei.
Iarna (Facebook)
A. D.
06.01.2015

Frigul, gerul, vântul, viscolul şi schimbările bruşte de temperatură prin trecerea de la ambientul încălzit al casei sau al biroului, la aerul rece de afară, nu fac decât să usuce şi să irite pielea. Neacordarea atenţiei cuvenite pielii pe timp de iarnă are drept consecinţă îmbătrânirea precoce a dermei.

Fenomenul este agravat de efectul vasoconstrictor al frigului. Când afară temperaturile sunt scăzute, circulaţia la nivelul pielii este mai lentă, ceea ce împiedică o bună oxigenare şi hrănire a ţesuturilor. Se încetineşte şi reînnoirea celulară, pielea pierzându-şi astfel tonusul şi supleţea, devenind opacă şi aspră.

Pe scurt, factorul natural de hidratare nu reuşeşte să-şi desfăşoare în condiţii optime funcţia, astfel că primul pas către un ten sănătos va fi folosirea unui tratament suplimentar pentru ten, cum ar fi o mască pentru hidratare intensivă.

Puteţi folosi măşti hidratante, care se găsesc în comerţ, sau puteţi opta pentru cele preparate în casă. Important este ca ele să conţină ulei de măsline, sau de migdale, de argan, banane, gălbenuş de ou, miere de albine, pentru a-ţi putea hidrata şi hrăni tenul în mod corespunzător.

În cazul în care pielea este extrem de iritată, folosiţi muşeţel. Datorită proprietăţilor sale extrem de benefice, este folosit ca şi calmant, dezinfectant şi relaxant, fiind recomandat pentru pielea iritată, inflamată, uscată sau crăpată.

Cum frumuseţea vine din interior, trebuie să ştiţi că orice obiceiuri alimentare aţi avea, acestea se vor vedea la exterior mai devreme sau mai târziu. Consumaţi alimente care hidratează pielea pe interior. Fructele şi legumele sunt un bun început pentru o piele sănătoasă şi luminoasă. Eliminaţi alimentele cu mult zahăr. O dietă bogată în carbohidraţi rafinaţi, urcă nivelul insulinei, ceea ce creşte şi procesele inflamatorii din corp, fapt ce, în final, afectează pielea. Consumaţi cât mai mult peşte, în special din cel gras, cum ar fi somonul, macroul sau sardinele, acestea fiind bogate în acizi graşi omega 3. Dacă nu vă place peştele, puteţi lua capsule speciale cu ulei de peşte de la orice farmacie.

Combinaţi alimentaţia sănătoasă cu exerciţiile fizice şi nu uitaţi să masaţi uşor şi faţa, cu mişcări circulare invers acelor de ceasornic, în ritualul de demachiere şi exfoliere.

Utilizaţi balsam pentru buze, iar dermatologii recomandă folosirea unui contur cremă pentru ochi de două ori pe zi - dimineaţa şi seara. De ce? Pentru că zona din jurul ochilor este foarte expusă şi totodată sensibilă.

Purtaţi mănuşi şi fular. Protejarea feţei şi a decolteului cu fular este obligatorie. Nu uitaţi nici de mănuşi.

Fondul de ten şi pudra, folosite combinat sau separat, sunt alte produse recomandate în sezonul rece, pentru că previn deshidratarea pielii şi funcţionează ca o barieră între faţă şi factorii mediului exterior.

Evitaţi băile fierbinţi, deşi de cele mai multe ori, iarna suntem tentaţi să facem băi fierbinţi pentru a ne încălzi. Însă, chiar dacă pe moment ne fac să ne simţim mai bine, băile fierbinţi nu sunt benefice pentru pielea noastră. Apa fierbinte înlătura filmul lipidic natural al pielii.

Nu uitaţi de protecţia solară! Cremele cu factor de protecţie solară sunt indicate pe timpul iernii, pentru că pielea poate fi afectată atât de soare, cât şi de reflexiile date de zăpadă. Pentru amatorii de excursii montane sau sporturi de iarnă se recomandă utilizarea unei creme fotoprotectoare, întrucât razele ultraviolete într-o zi însorită de iarnă sunt foarte puternice.

Peelingul facial este indicat, dar nu exageraţi cu el. Se poate folosi un exfoliaj uşor pe baza de miere şi zaţ de cafea. Mierea conţine fructoză, apă, ulei şi enzime care hidratează în profunzime tenul. Amestecaţi 2 linguri de miere cu un sfert de linguriţă de zaţ de cafea şi masaţi uşor faţa. Lăsaţi 15 minute masca să acţioneze, după care se îndepărtează cu apă călduţă spre rece.

Nu uitaţi, pe termen lung un ten lăsat în voia sorţii va îmbătrâni mult mai repede în comparaţie cu unul îngrijit. Ridurile apar mai uşor, iar cele fine se adâncesc mai rapid. Odată cu ele şi stările depresive, pentru că nu există femeie care să nu sufere dacă, privindu-se în oglindă, vede că faţa sa arată nu tocmai aşa cum şi-ar dori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor