Dependenţa de jocurile video vă poate controla gândurile

Utilizatori ai consolei Playstation în Barcelona, Spania. (David Ramos / Getty Images for Adidas)
Fresh Science
28.12.2012

O cercetătoare în psihologie din Australia a adunat unele dintre primele dovezi ştiinţifice că jocurile video pot fi dependente într-un mod similar cu jocuri de noroc şi alcoolul.

"Oamenii care petrec o cantitate excesivă de timp jucând jocuri video nu pot să se oprească din a se gândi la astfel de jocuri", susţine Olivia Metcalf, care a realizat această cercetare pentru doctoratul său de la Universitatea Naţională Australiană din Canberra. "Acesta este un model tipic de dependenţă", spune ea.

"Mulţi oameni au susţinut că jocurile video pot crea dependenţă. Dar acestea sunt primele probe concrete."

Olivia le-a cerut la circa 20 de "dependenţi" de jocuri video să analizeze diferite cuvinte şi să răspundă în legătură cu nuanţa cuvintelor, şi nu cu sensul lor. Ei au fost în mod semnificativ mai lenţi în indicarea nuanţei cuvintelor care aveau legătură cu jocurile, comparativ cu cele care nu aveau nimic de a face cu jocurile. Jucătorii care nu erau dependenţi nu au arătat nicio diferenţă în timpii de răspuns.

"Am constatat ca sistemul atenţiei unui jucător excesiv oferă o prioritate informaţiilor legate de jocuri. Chiar dacă ei nu vor să se gândească la jocuri, ei nu pot să se oprească. Acest lucru ar putea face renunţarea sau reducerea timpului alocat jocurilor chiar şi mai dificilă", a afirmat Olivia.

"Acest fenomen, cunoscut sub numele de prejudecată atenţională, se găseşte la dependenţii de heroină, nicotină, alcool şi jocuri de noroc, şi este considerat a fi un factor important în dezvoltarea unei dependenţe."

În timp ce majoritatea oamenilor care se distrează cu jocuri video fac acest lucru fără a suferi consecinţe negative, o minoritate de jucători experimentează modificări semnificative adverse când vine vorba de dieta, somnul, relaţiile de muncă şi angajamentele lor şcolare, ca urmare a incapacităţii lor de a se opri din a juca. Au avut loc dezbateri semnificative pentru a stabili dacă jocul excesiv poate fi considerat o dependenţă sau nu.

Cercetări asemănătoare cu ale ei încep să adune dovezi pentru a determina dacă un comportament poate fi clasificat drept o dependenţă şi ajută psihologii să dezvolte tratamente eficiente pentru jucătorii care nu sunt în măsură să se oprească.

O ediţie viitoare a cărţii standard care defineşte tulburările de sănătatea mntală - Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-V), publicat de American Psychological Association - recomandă ca bolile legate de dependenţa de Internet, inclusiv jocurile excesive, să fie luate în considerate pentru studii viitoare.

Acest articol a fost publicat iniţial pe Fresh Science – citiţi aici articolul complet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor