Ucraina se apropie de un ”război pe scară largă” iar UE pregăteşte noi sancţiuni
alte articole
Ucraina a anunţat, sâmbătă, că tancurile ruse au ras un oraş de graniţă iar forţele ruse reuşit noi avansuri în teritoriile ucrainene estice, în timp ce liderii Uniunii Europene au semnalat că vor pregăti sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, participând la summitul UE de la Bruxelles, a declarat că speră să găsească o soluţie politică, şi a avertizat că ţara este foarte aproape de un război pe scară largă.
În ciuda numeroaselor dovezi, Rusia a respins în mod repetat acuzaţiile Kievului şi ale Occidentului, refuzând să recunoască că a trimis forţe armate în Ucraina sau că a sprijinit forţele pro-Rusia pe parcursul conflictului lung de cinci luni din estul Ucrainei.
În acelaşi timp, Kievul a anunţat că tancurile ruse au intrat într-un mic oraş ucrainean - Novosvitlivka - de la graniţa cu Rusia şi au tras în fiecare casă.
”Avem informaţii că practic fiecare casă a fost distrusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lisenko.
Forţele ruse au câştigat noi teritorii în estul oraşului de graniţă Lugansk, una din principalele baze strategice ale forţelor ruse, după ce au reuşit să deschidă un nou front în zonă, săptămâna trecută.
"Agresiunea militară directă a Federaţiei Ruse în estul Ucrainei continuă. Ruşii continuă să trimită echipament militar şi mercenari", a comunicat un oficial din cadrul Apărării de la Kiev.
Kievul şi Occidentul au apreciat că avansurile militare recente ale forţelor ruse sunt rezultatul sosirii coloanelor de autovehicule blindate trimise de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru a sprijini ”revolta separatistă”, care s-ar fi încheiat până acum.
Într-un discurs care incita la ură împotriva ucrainenilor, Putin a comparat, vineri, intenţia Kievului de a elibera teritoriile estice de sub ocupaţia forţelor ruse cu atacul forţelor naziste asupra oraşului Leningrad din timpul celui de-al Doilea Război Mondial – unul din cele mai puternice argumente istorice care pot fi invocate pentru a stârni resentimentele ruşilor.
Nu-i timp de pierdut
În timpul întrunirii de sâmbătă, liderii europeni l-au numit pe premierul Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, oferind Europei de Est o influenţă sporită în cadrul blocului european. Tusk, un activist anti-comunism încă din studenţie, s-a reafirmat pentru poziţia fermă adoptată împotriva Rusiei.
Potrivit unui proiect de rezoluţie adoptat în timpul summitului, liderii UE vor solicita Comisiei Europene şi serviciului diplomatic al UE să ”desfăşoare de urgenţă muncă preparatorie” pentru suplimentarea sancţiunilor în cazul în care va fi necesar.
Preşedintele francez, Francois Hollande, a subliniat că, în cazul în care Rusia nu-şi va retrage forţele armate şi echipamentul militar din estul Ucrainei, blocul european va fi forţat să impună noi măsuri economice.
”Vom lăsa situaţia să se înrăutăţească, până când va duce la război?”, a declarat Hollande. ”Pentru ca acesta este riscul astăzi. Nu e timp de pierdut”.
Preşedintele CE, José Manuel Barroso, a declarat că UE este pregătită să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei dar a menţionat de asemenea că vrea încheierea confruntărilor printr-un acord politic.
”Suntem pregătiţi să adoptăm măsuri foarte puternice şi clare dar ne păstrăm uşile deschise pentru o soluţie politică”, a declarat Barroso într-o conferinţă de presă cu preşedintele Ucrainei.
Poroşenko a declarat că agresiunea rusă se apropie de un punct critic.
”Cred că suntem foarte aproape de un punct din care nu te mai poţi întoarce. Punctul din care nu te mai poţi întoarce este războiul pe scară largă, care s-a petrecut deja în teritoriul controlat de separatişti”, a declarat acesta.
Totuşi, liderul ucrainean a declarat că luni va avea loc o întrunire trilaterală cu reprezentaţii Kievului, Moscovei şi UE, care ar putea rezulta într-un armistiţiu.