Netanyahu: Israelul s-a retras din Fâşia Gaza pentru a se pregăti împotriva altor ameninţări regionale

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (GALI TIBBON / AFP / Getty Images)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat, sâmbătă, că armata israeliană s-a retras din Fâşia Gaza pentru a se pregăti împotriva altor ameninţări regionale potenţiale, precum Statul Islamic şi Al-Qaeda, a relatat AFP.

”Am luptat timp de 50 de zile şi am fi putut să luptăm încă 500, dar (...) avem (gruparea ultraradicală) Statul Islamic la porţile Iordaniei, Al-Qaeda în Golan şi Hezbollahul la frontiera cu Libanul", a declarat Netanyahu.

Frontul al-Nusra, ramura siriană a Al-Qaeda, a capturat un teritoriu semnificativ din Înălţimile Golan, săptămâna aceasta, atrăgând atenţia armatei israeliene. O grupare din cadrul al-Nusra, care ar avea aproximativ 10.000 de militanţi, s-a aliat cu gruparea Statul Islamic din Irak şi Siria.

Hezbollah, care este implicată în războiul civil din Siria împotriva regimului Bashar al-Assad, a ales să nu se implice în războiul dintre Hamas şi Israel. Liderul grupării Hezbollah s-a arătat dispus să se opună Statului Islamic, a cărui militanţi au capturat un oraş de graniţă libanez.

La începutul săptămânii, într-o întâlnire cu delegaţia Comitetului Serviciilor Armatei a Senatului american, Netanyahu a anunţat că ”o extensie a Al-Qaeda din Înălţimile Golan a răpit zeci de forţe ale ONU. Trebuie să luăm o poziţie comună pentru a le înfrânge.

”Am decis să nu ne împotmolim în Gaza şi să ne limităm la obiectivul nostru, şi anume să aducem liniştea pentru cetăţenii Israelului”, a adăugat acesta. ”Avem inamici comuni – terorişti islamici radicali care sunt călăi lipsiţi de scrupule şi care terorizează oamenii aflaţi sub controlul lor”, a subliniat Netanyahu.

Retragerea israeliană din Fâşia Gaza are loc în timp ce Statele Unite caută noi metode de intervenţie armată împotriva împotriva Statului Islamic de pe teritoriul Siriei. Casa Albă, care a ordonat deja lansarea atacurilor aeriene asupra militanţilor Statului Islamic din Irak, a sporit recent eforturile pentru formarea unei alianţe militare meninţe să confrunte ameninţarea teroristă din Orientul Mijlociu.

Israelul şi organizaţia Hamas au încheiat marţi un armistiţiu pe termen nelimitat, punând capăt celor 50 de zile de război soldat cu moartea a 2.143 de palestinieni, în mare parte civili, şi 71 de israelieni, în mare parte soldaţi. Într-un raport preliminar s-a estimat că reconstrucţia Fâşiei Gaza, care a fost spulberată de forţele israeliene, va dura aproximativ 20 de ani.