Cum îşi hărţuieşte China cetăţenii plecaţi din ţară, pentru a-i determina să se repatrieze. Cazul unui fost oficial plecat în SUA
alte articole
Cu toate că după ce au părăsit ţara natală, şi-au păstrat secretă adresa din SUA, un fost oficial chinez şi soţia sa s-au trezit, după opt ani, cu doi străini care au bătut la uşă in New Jersey şi au încercat să o deschidă, a declarat, luni, soţia în faţa unui tribunal din SUA, informează Associated Press.
După ce bărbaţii au plecat, Liu Fang a deschis uşa şi a găsit un bilet ameninţător în care i se spunea soţului ei că, dacă se va întoarce în China şi va face 10 ani de închisoare, soţia şi copiii lui vor fi bine.
Dacă încuietoarea nu ar fi rezistat, "ce se întâmpla dacă ar fi reuşit să intre?", a spus femeia, prin intermediul unui interpret, la tribunal, la procesul penal împotriva unui bărbat care apostat biletul şi a doi co-inculpaţi. Co-inculpaţii sunt acuzaţi că au jucat alte roluri în cadrul unei presupuse campanii de hărţuire a fostului oficial Xu Jin, pentru a-l determina să se întoarcă în China.
Procurorii susţin că inculpaţii şi alte persoane au supus cuplul, pe fiica lor adultă şi diverse rude la o serie de acte de intimidare comandate de Beijing, ca parte a unei iniţiative de repatriere numită "Operaţiunea Fox Hunt".
"Viaţa mea a fost dată peste cap, la 180 de grade, peste noapte", a declarat Liu în faţa juriului de la tribunalul federal din Brooklyn.
Bărbaţii sunt acuzaţi că au acţionat ca agenţi ilegali pentru China. Avocaţii lor susţin că cei trei ar fi crezut că ajutau la recuperarea unei datorii sau la îndeplinirea unei alte sarcini pentru entităţi private, nu pentru guvernul chinez.
Context
China comunistă descrie "Operaţiunea Fox Hunt" ca fiind un plan de urmărire şi repatriere a cetăţenilor pe care Beijingul îi consideră fugari. Printre cei aflaţi pe lista persoanelor căutate se numără şi persoane care sunt în dezacord pe teme politice sau culturale cu Partidul Comunist Chinez.
China nu îi poate obliga în mod legal pe chinezii plecaţi să se întoarcă din SUA, deoarece cele două ţări nu au un tratat de extrădare. Beijingul a negat că a emis ameninţări pentru a determina oamenii să se întoarcă "de bună voie".
Xu, fost oficial al oraşului Wuhan, şi soţia sa au părăsit China în 2010. Oficialii chinezi au emis atunci alerte internaţionale conform cărora el era căutat pentru acuzaţii de deturnare de fonduri şi luare de mită, iar ea era, de asemenea, urmărită pentru că ar fi acceptat mită.
Liu le-a spus juraţilor că guvernul l-a urmărit pe soţul ei "pentru că este integru şi crede în justiţie... şi i-a supărat pe cei de la putere". Ea a spus că a fost vizată doar pentru că este soţia lui.
Potrivit procurorilor şi mărturiei lui Liu, campania generală de presiune pentru întoarcerea soţului ei a luat diverse forme: răspândirea de articole compromiţătoare despre ei printre prietenii de pe Facebook ai fiicei lor adulte, trimiterea de scrisori în numele rudelor către sora soţiei din New Jersey şi aducerea în ţară a tatălui soţului, împotriva voinţei acestuia, în 2017, pentru a-l implora pe fiul său să se întoarcă în China.
Printre cei trei bărbaţi judecaţi se numără doi expatriaţi chinezi, Zheng Congying şi Zhu Yong, şi un fost sergent de poliţie american devenit detectiv particular, Michael McMahon.
McMahon a supravegheat şi a adunat informaţii pentru a-l localiza pe Xu. Zhu - cunoscut şi sub numele de Jason Zhu - l-a racolat pe McMahon pentru a face acest lucru. Zheng a afişat biletul pe uşa cuplului, deşi avocatul său a declarat că Zheng a avut ulterior reţineri şi l-a dat jos.
În înregistrarea video de securitate a locuinţei prezentată la proces, doi bărbaţi urcă pe o cărare spre uşa din faţa casei cuplului, apoi apar pe o terasă din spate şi se uită prin uşile de sticlă, apoi urcă din nou pe cărarea din faţă. Liu a declarat că ea şi soţul ei s-au dus să se uite la înregistrarea video după ce au auzit bătăi în uşă.
Ulterior, cuplul a instalat încuietori noi şi camere de securitate suplimentare, a înlocuit perdelele transparente cu unele opace şi a luat o bâtă de baseball pentru protecţie, a declarat ea juraţilor.
Avocaţii apărării spun că bărbaţii nu aveau nicio idee că Beijingul ar fi tras sforile. Li s-a spus în diverse feluri că ajutau o companie chineză de construcţii care fusese fraudată cu milioane de dolari, că ajutau o cunoştinţă chineză căreia i se datorau 400.000 de dolari, că făceau ceva legat de persoane importante din Macao sau alte explicaţii, susţine apărarea.
Apărarea a ridicat întrebări cu privire la sursa de venit a cuplului în SUA. Liu a spus că lucra pe cont propriu, înainte ca judecătorul să blocheze orice altă anchetă pe această temă. Avocaţii apărării au încercat, de asemenea, să sugereze că ea a depus mărturie pentru a obţine ajutor în ceea ce priveşte aprobarea vizei de investitor pentru familia sa.
Liu a spus că nu i s-a promis niciun ajutor în materie de imigraţie şi a admis că nu crede că guvernul american va forţa cuplul să se întoarcă în China. Totuşi, ea a spus că problemele legate de imigraţie nu i-au influenţat mărturia.
"Tot ceea ce spun este adevărul. Mărturisesc pentru ca oamenii să ştie adevărul despre ceea ce mi s-a întâmplat", le-a spus ea juraţilor.