Rusia susţine că nu există niciun motiv pentru negocieri de pace, dar menţionează subiectul tot mai des

Dimitri Peskov (Getty Images)
Redacţia
04.12.2024

Nu există încă niciun temei pentru negocieri cu privire la modul de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat miercuri Rusia, într-o serie de comentarii privind discuţiile de pace - o temă care a devenit mai frecventă în ultima vreme, respectiv de când Donald Trump a câştigat votul prezidenţial din SUA în noiembrie, transmite Reuters.

„Nu există încă motive pentru negocieri. Multe ţări şi-au declarat disponibilitatea de a pune la dispoziţie teritoriul lor. [...] Şi suntem recunoscători tuturor ţărilor pentru această bunăvoinţă, inclusiv Qatarului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru ziarul Izvestia, reiterând poziţia de lungă durată a Moscovei privind discuţiile.

Qatar a mediat mai multe returnări de copii ucraineni duşi în Rusia din zona de conflict de la începutul războiului. Mii de civili, în marea lor majoritate ucraineni, au fost ucişi de când Rusia şi-a lansat invazia totală a ţării în februarie 2022.

Valentina Matviyenko, preşedinta Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a declarat luni că ar putea exista încercări de a începe negocierile de pace cu Ucraina în 2025.

La sfârşitul lunii noiembrie, surse au declarat că Putin era deschis să discute cu Trump despre un acord de încetare a focului în Ucraina şi ar putea fi de acord să îngheţe conflictul de-a lungul liniei frontului. Forţele ruse controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei şi au avansat în ultima vreme în cel mai rapid ritm din primele zile ale războiului.

Dar Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu va negocia cu preşedintele Volodimir Zelenski decât dacă Ucraina renunţă la ambiţia de a adera la NATO şi retrage trupele din teritoriile controlate acum de trupele ruse.

Kievul, care a declarat marţi că nu se va mulţumi cu nimic mai puţin decât aderarea la NATO pentru a-şi garanta securitatea viitoare, a declarat, de asemenea, că nu îşi va compromite teritoriul.

În contextul în care Trump a promis să pună capăt rapid războiului după preluarea mandatului în ianuarie şi a numit un emisar pentru Ucraina care favorizează îngheţarea conflictului, la Kiev şi în rândul aliaţilor săi creşte îngrijorarea că termenii oricărui potenţial pact de încetare a focului ar favoriza Rusia şi ar lăsa Ucraina într-o poziţie vulnerabilă.

Administraţia demisionară a preşedintelui american Joe Biden - cel mai mare susţinător al Ucrainei - a încercat să sprijine Kievul înainte de a-şi părăsi funcţia, permiţând Ucrainei să îşi folosească rachetele cu rază lungă de acţiune pentru a lovi Rusia. Luni, în cadrul celei mai recente acţiuni similare, a aprobat un alt pachet de ajutor militar pentru Kiev, de data aceasta în valoare de 725 de milioane USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor