Ucraina susţine că va respinge orice alternativă la aderarea la NATO
O nouă declaraţie a guvernului ucrainean arată clar că ţara va respinge orice alternativă la aderarea la NATO, dacă aceasta este propusă ca parte a unui plan de pace cu Moscova, relatează Zero Hedge.
Rapoartele privind planul de pace al preşedintelui ales Trump spun că acesta se bazează pe garanţii de securitate, amânând pe termen nedefinit aderarea Ucrainei la NATO (pentru cel puţin 20 de ani). Guvernul Zelenski se împotriveşte acum în mod vocal tocmai acestui lucru.
Într-o declaraţie de marţi a Ministerului de Externe se afirmă: „Având în spate experienţa amară a Memorandumului de la Budapesta, nu ne vom mulţumi cu nicio alternativă, surogat sau substitut pentru aderarea deplină a Ucrainei la NATO”.
Declaraţia continuă făcând apel la „SUA şi Marea Britanie, care au semnat Memorandumul de la Budapesta, ... Franţa şi China, care s-au alăturat acestuia, şi la toate statele participante la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare” să sprijine imediat eforturile Ucrainei de a se alătura NATO.
De asemenea, a sugerat că orice altceva înseamnă să se alinieze „şantajului” Rusiei. Conform Memorandumului de la Budapesta din 1994, Ucraina a renunţat la arsenalul său de arme nucleare din perioada sovietică, iar în schimb Moscova a oferit garanţii de securitate şi frontiere recunoscute.
În declaraţia dură a guvernului ucrainean se subliniază în continuare: „Suntem convinşi că singura garanţie reală de securitate pentru Ucraina, precum şi un factor de descurajare pentru agresiunile viitoare ale Rusiei împotriva Ucrainei şi a altor state, este doar aderarea deplină a Ucrainei la NATO”.
Ucraina este reprezentată la reuniunea de marţi până miercuri a miniştrilor de Externe de la Bruxelles. Zelenski a făcut presiuni puternice asupra aliaţilor pentru a nu da înapoi în ceea ce priveşte aderarea deplină la NATO. El a încercat chiar să argumenteze că pactul de autoapărare al Alianţei, prevăzut la articolul 5, nu trebuie neapărat să se aplice părţilor din Ucraina ocupate de ruşi.
Însă liderii NATO par să fie refractari la această idee, având în vedere riscul unei confruntări nucleare cu Rusia şi faptul că armata ucraineană pierde clar războiul din est.
Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a evitat marţi să răspundă la întrebări privind posibila aderare a Ucrainei la alianţa militară, afirmând că prioritatea în acest moment trebuie să fie consolidarea poziţiei Ucrainei în orice viitoare negocieri de pace cu Rusia, prin furnizarea unui număr mai mare de arme.
Declaraţiile lui Rutte, făcute înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai NATO, au venit la câteva zile după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că extinderea aderării la alianţă pentru teritoriile aflate acum sub controlul Kievului ar putea pune capăt „etapei fierbinţi” a războiului de aproape 3 ani din Ucraina, unde forţele ruse avansează tot mai mult pe teritoriul vecinului lor din vest.
"Frontul nu se deplasează spre est. Se deplasează încet spre vest. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că Ucraina ajunge într-o poziţie de forţă, iar apoi ar trebui ca guvernul ucrainean să decidă paşii următori, în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de pace şi modul de desfăşurare a acestora”, a declarat Rutte.
Kievul face, de asemenea, presiuni urgente pentru a obţine de la parteneri mai multe sisteme de arme de apărare antiaeriană. Aceasta după ce Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice a ţării.
„Vorbim despre o livrare de urgenţă a cel puţin 20 de sisteme Hawk, NASAMS sau IRIS-T suplimentare. Acest lucru ne va ajuta să evităm penele de curent. Înţelegem că ruşii încearcă să submineze capacitatea noastră de generare”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Andrei Sibiga, marţi, la Bruxelles, citat de RBK Ukraine.