Cum au reacţionat politicienii români la situaţia din Ucraina
alte articole
De marţi seară, Kievul a devenit scena unor ciocniri violente între forţele de ordine ucrainene şi protestatarii Euromaidan strânşi în Piaţa Independenţei. În decurs de două zile, 25 de oameni şi-au pierdut viaţa, potrivit ultimului bilanţ oficial. Aproximativ 20.000 de protestatari se adăpostesc în spatele barierelor ridicate, fiind înconjuraţi de blindate, poliţie şi lunetişti.
Mulţi analiştii politici văd situaţia în felul următor: În acest moment, în Kiev, se decide viitorul ţării. Un triumf al protestatarilor ar marca sfârşitul visului lui Putin de restaurare a imperiului rus. Înfrângerea lor ar însemna un blocaj imens pentru influenţa şi valorile europene. Credibilitatea SUA, care deja se erodează în regiune, ar dispărea. Putin ştie acest lucru. Cetăţenii curajoşi din Ucraina ştiu de asemenea acest lucru. Din acest motiv, spre deosebire de revoluţia portocalie din 2004, de această dată s-a lăsat cu victime pe străzi. Poliţia a ucis protestatari şi au săvârşit acte de tortură. Sunt raportate cu regularitate dispariţii de activişti. Expresia de îngrijorare a guvernelor occidentale nu este de ajuns. Se bănuieşte că Vladimir Putin este în spatele represiunii care are loc acum la Kiev.
Politicienii români condamnă reprimarea violentă a protestatarilor pro-europeni
Preşedintele Traian Băsescu: Viktor Ianukovici, „să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor”
„Preşedintele României, Traian Băsescu este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluţia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-şi viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie şi că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic. Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor. Un asemenea gest nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare. Continuarea reprimării manifestanţilor prin violenţă va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor şi nu poate fi o soluţie la actuala criză cu care se confruntă Ucraina. Preşedintele României, Traian Băsescu, face apel, totodată, la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev, dar şi în alte zone din Ucraina”, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Premierul Victor Ponta: „Violenţele de orice fel sunt un foarte mare pas înapoi şi trebuie să înceteze”
„Regret profund pierderile de vieţi omeneşti şi evoluţia evenimentelor de la Kiev. Este absolut necesară reluarea dialogului dintre părţi, într-o atmosferă dominată de calm şi raţiune. Romania este alături de Uniunea Europeană în eforturile de găsire a unei soluţii pentru actuala criză din Ucraina”.
Europarlamentarul Monica Macovei: „La Kiev se moare pentru libertate”
Sunt alături de ucrainenii care luptă în aceste momente în centrul Kievului, în euromaidan, şi care au demonstrat în ultimele două luni, la -15 grade, pentru libertate, lege şi democraţie. Mă rog pentru eroii care au murit, pentru familiile lor, mă rog să învingă cei curajoşi şi care cred în libertate. Să nu uităm această lecţie: democraţia nu e un bun dat, trebuie să luptăm pentru ea în fiecare moment”, a precizat Macovei.
Europarlamentarul Cristian Preda: „Ianukovici trebuie să plece”
Spun şi eu ceea ce spun protestatarii de pe euromaidan: „Centrul Kievului, inima Ucrainei este în flăcări! Opriţi-vă!”. Victor Ianucovici a ajuns să-şi ucidă cetăţenii, aşa că trebuie să plece de la putere”, a declarat Cristian Preda.
„Am susţinut încă de a doua zi după eşecul reuniunii de la Vilnius că strategia UE trebuie să fie izolarea lui Ianukovici, adică renunţarea la iluzia că o nouă negociere cu liderul de la Kiev poate aduce alt rezultat. Revoluţia a făcut azi alte victime. E nevoie să afirmăm foarte clar şi la nivelul statelor-membre, şi la nivelul Uniunii că Ianukovici trebuie să plece! Altfel, vom prelungi agonia unui regim care îşi ucide cetăţenii liberi. Voi apăra din nou acest punct de vedere în reuniunea grupului PPE de mâine dimineaţă (joi - n.r.)”, a adăugat Preda.
Preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu: Comuniştii de la Kiev, sprijiniţi de Putin, fac ce ştiu mai bine, să reprime violent şi să omoare oamenii
Comuniştii de la Kiev, sprijiniţi de Vladimir Putin, fac ceea ce ştiu comuniştii să facă: au intrat în forţă peste manifestanţii din Piaţa Maidan şi au omorât 22 de oameni. Deocamdată. Dictatura de la Kremlin a anunţat cu ce sumă va fi recompensat preşedintele ucrainean Ianucovici pentru aceste crime: două miliarde de dolari, sub formă de „ajutor financiar”. În timpul acesta, doamna Merkel se văita că Ianukovici nu-i răspunde la telefon. Penibil. Uniunea Europeană, sub influenţa unei Germanii mult prea prietenoasă cu Kremlinul, este incapabilă să ia măsuri eficiente de sancţionare a regimului de la Kiev. Până şi-n Australia s-au mişcat mai repede, iar guvernul de la Canberra studiază posibilitatea impunerii unor restricţii de circulaţie pentru liderii Ucrainei. Americanii, prin vocea Victoriei Nuland, aveau dreptate: „F*** the EU”! Privind spre Kiev, nu uităm ce s-a întâmplat în decembrie 1989 la Bucureşti, omagiem victimele regimului comunist, violent şi barbar, şi-i sprijinim pe cei care luptă pentru libertate. Să ne amintim de cuvintele lui Ronald Reagan, cel care a înfrânt ursul sovietic: „Suntem mereu la o generaţie distanţă de pierderea libertăţii (...) Trebuie să luptăm pentru ea, să o protejăm şi să o transmitem copiilor noştri pentru a face acelaşi lucru”, a declarat Neamţu.
„Dorinţa de libertate şi democraţie a ucrainenilor inăbuşită de puterea de la Kiev, de un preşedinte vândut intereselor Moscovei, acelaşi care participa alaturi de premierul Ponta la deschiderea Olimpiadei de la Soci”, a adăugat Neamţu.
Preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu: În cazul care războiul civil se extinde, România trebuie să fie pregătită
În cazul în care războiul civil se extinde, România trebuie să fie pregătită, între altele, să adăpostească în ţară cetăţenii ucrainieni refugiaţi. În asemenea condiţii, preocuparea noastră faţă de românii din Ucraina, vorbitori nativi de limba română, trebuie să sporească, iar atenţia patriei mamă să fie concentrată asupra acestui aspect.
Solicit factorilor responsabili să convoace de urgenţă CSAT într-o şedinţă dedicată exclusiv subiectului Ucraina. Guvernul României nu trebuie să uite că distanţa până la Kiev este de doar 900 km şi că de deznodământul crizei din Ucraina este legat şi parcursul european al Chişinăului, şi soarta comunităţilor de români din Bucovina şi Transcarpatia.
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu: „O tragedie este în desfăşurare în Ucraina. Avem nevoie de Uniunea Europeană”