Băsescu face apel la Ianukovici să nu comande reprimarea protestatarilor ucraineni

Ciocniri extrem de violente le Kiev, 18 februarie 2014
Ciocniri extrem de violente le Kiev, 18 februarie 2014 (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu se adresează preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, să nu facă uz de forţă şi să comande reprimarea protestatarilor din Ucraina, fiind "profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului".

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluţia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-şi viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie şi că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic", scrie într-un comunicat al Preşedinţiei.

Şeful statului face apel la preşedintele Ucrainei să nu ordone reprimarea protestatarilor:

"Domnul preşedinte Traian Băsescu face apel la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor. Un asemenea gest nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare. Continuarea reprimării manifestanţilor prin violenţă va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor şi nu poate fi o soluţie la actuală criză cu care se confruntă Ucraina. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel, totodată, la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev, dar şi în alte zone din Ucraina", potrivit sursei citate.

Capitala Ucrainei a fost cuprinsă de haos marţi seara, când poliţia a atacat protestatarii masaţi în spatele barierelor ridicate de-a lungul Pieţei Independenţei, punctul focal al celor două luni de proteste împotriva preşedintelui Ianukovici.

Atacul poliţiei a început în jurul orei 20, ora locală, când poliţiştii au încercat să conducă două transportoare blindate prin baricade, în faţa hotelului Khreschatyk, în piaţa centrală. Însă blindatele nu au reuşit să treacă şi au fost atacate de către protestatarii înarmaţi cu pietre şi artificii. Transportoarele au luat foc, iar ofiţerii au rămas izolaţi în interior. Totodată, Poliţia Berkut a dat foc corturilor demonstranţilor.

Demonstranţii care ocupaseră mai multe clădiri din Kiev sunt în curs de evacuare, conform declaraţiei lui Sviatoslav Iuraş, şeful PR-ului pentru Euromaidan făcută către Kyev Post.

Consilierul prezidenţial ucrainean Hanna Herman a declarat pentru Europa Liberă că negocierile dintre guvern şi opoziţie vor fi reluate numai după încetarea demonstraţiilor.

Medicii voluntari au scos răniţii de pe străzi cu mari dificultăţi - ducându-i pe Maidan pentru a fi trataţi. Personalul de pe ambulanţe refuză să-şi ofere ajutorul deoarece se tem că vor fi arestaţi la spital.

Conflictele de marţi s-au soldat cu victime. Şase poliţişti au fost ucişi "de gloanţe", 159 de poliţişti au fost răniţi, dintre care 35 grav, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP. Cinci civili au fost de asemenea ucişi, potrivit autorităţilor.

Conform opoziţiei, cel puţin 150 de manifestanţi au fost răniţi, dintre care 30 grav.

Institutul pentru Informare în Masă a transmis că cel puţin 15 jurnalişti ce relatau evenimentele de la faţa locului au fost atacaţi de poliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne