Haos, sânge şi foc la Kiev. Lviv, un depozit de muniţie, în mâinile EuroMaidanului [video]

Noaptea de marţi în piaţa centrală din Kiev, 19 februarie 2013.
Noaptea de marţi în piaţa centrală din Kiev, 19 februarie 2013. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Scenele de război au cuprins capitala Ucrainei, marţi seara, când poliţia a atacat protestatarii masaţi în spatele barierelor ridicate de-a lungul Pieţei Independenţei, punctul focal al celor două luni de proteste împotriva preşedintelui Ianukovici. În timpul celor două zile de conflict numărul deceselor s-a ridicat la 25, printre care se găsesc civili, poliţişti şi un jurnalist, conform ultimului bilanţ oficial. Miercuri dimineaţă, miile de protestatari adăpostiţi după baricadele din piaţa centrală se pregăteau de un nou atac al forţelor Berkut.

Traficul din oraş, atât cel subteran cât şi cel de suprafaţă, a fost oprit încă de ieri. Autorităţile au îndemnat comercianţii să îşi ia miercuri ”o zi liberă”.

Materiale video pe pagina originală a articolului The Epoch Times România.

Marţi, Rusia a anunţat că va acorda Kiev-ului a doua tranşă de bani în valoare de 2 miliarde de dolari din împrumutul de 15 miliarde, promis în urma refuzului de a semna acordul comercial cu Uniunea Europeană în luna decembrie.

Violenţa a erupt în dimineaţa zilei atunci când miile de protestatari au pornit spre parlamentul din Kiev pentru a cere reîntoarcerea Constituţiei la forma din 2004. Forţele Berkut ce i-au întâmpinat nu le-au permis să treacă şi au deschis focul asupra mulţimii în încercarea de a-şi apăra poziţiile. Conflictele au degenerat pe parcursul zilei.

Blindatele, tituşkii şi lunetiştii au înconjurat aproximativ 20.000 de protestatari în Piaţa Independeţei

La ora şase, ministerul de Interne cerea retragerea manifestaţiilor şi încetarea violenţelor. La ora 8 a iniţiat un atac asupra pieţei centrale din Kiev, şi inima EuroMaidanului. În timpul asaltului, forţele Berkut s-au folosit de blindate, grenade, tunuri cu apă şi arme de foc, conform parlamentarului din partidul Svoboda, Oleksander Aronets.

Conflictele dintre cele două tabere au continuat pe tot parcursul nopţii. În ciuda atacurilor susţinute, la miezul nopţii aproximativ 20.000 de protestatari, printre care şi multe femei, rezistau în centrul Kiev-ului. Scena reflectă un război deschis - foc, gaz lacrimogen, urme de şenile şi mult sânge.

În urma asaltului desfăşurat de forţele Berkut în timpul nopţii, clădirea Uniunii Comerciale, sediu al protestatarilor, a fost cuprinsă de flăcări. În ciuda eforturilor susţinute ale echipelor de pompieri mai multe persoane au rămas încă blocate în interior.

Prim ministrul numit de Ianukovici, Serhi Arbuzov, a învinovăţit, în spiritul propagandei bolşevice, ”protestatarii radicali” pentru ”afurisitele de proteste”.

Într-un mesaj transmis miercuri de către televiziunea de stat, Ianukovici i-a îndemnat pe liderii politici să se distanţeze de către protestatarii EuroMaidanului.

Tituşkii – mercenari plătiţi de forţele pro-ruse- au deschis focul asupra protestatarilor şi sunt înarmaţi cu petarde anti-revoltă.

Cel puţin două persoane au fost ucise în urma atacului de la miezul nopţii, conform lui Serhiy Morgunov, unul dintre anti-guvernamentali. Fiind îmbrăcaţi în civil, tituşkii sunt foarte greu de depistat pe timpul nopţii – singurul lucru care-i diferenţiază fiind o banderolă alb-roşie purtată pe braţ.

În timpul nopţii aproximativ 500 de tituşki au fost văzuţi pe străzile din jurul Pieţei Independenţei. Protestatarii anti-guvernamentali susţin că aceştia au aşteptat asaltul forţelor Berkut pentru a îi ataca pe cei care fugeau din Piaţa Independenţei.

Centrele medicale sunt cu mult depăşite de numărul răniţilor, conform liderilor din opoziţie. Numărul răniţilor a continuat să crească pe tot parcursul nopţii. Ca o măsură de urgenţă, unii doctori au ocupat bisericile din apropierea locului de conflict pentru a trata persoanele rănite.

Ianukovici cere EuroMaidanului să se predea

Cele două tabere nu au reuşit să ajungă la niciun compromis în ciuda numeroaselor runde de negocieri în ciuda faptului că numărul victimelor din ultimele două zile a ajuns ”de ordinul miilor”.

În cursul serii, Viktor Ianukovici a primit un telefon din partea vice-preşedintelui american Joe Biden care l-a îndemnat să retragă forţele de ordine mobilizate împotriva protestatarilor, conform oficialilor de la Casa Albă.

Liderii opoziţiei Vitali Kliciko şi Arseni Iatseniuc au purtat mai multe runde de negocieri cu preşedintele Viktor Ianukovici pe parcursul nopţii însă ”discuţiile nu mai pot fi o soluţie atunci când a început să curgă sângele”.

Singura cerere a opoziţiei a fost încetarea violenţelor şi declanşarea unui armistiţiu, a declarat Iatseniuc. Însă Ianukovici ”le-a cerut liderilor opoziţiei să convingă oamenii de pe Maidan să arunce armele şi să se predea”, conform precizărilor făcute de Kliciko.

Clădirile forţelor guvernamentaledin regiunile Lviv şi Ivano-Frankivsk au fost capturate

Conform relatărilor media, aproximativ 5.000 de protestatarii din vestul Ucrainei au capturat sediile poliţiei din oraşele Lviv. O unitate militară, în care se afla şi un depozit cu arme, a fost luată cu asalt în cursul nopţii. La sfârşitul confruntărilor soldate cu incendierea unor clădiri, suporterii EuroMaidan-ului au preluat controlul depozitului de arme.

În Ivano-Frankivs, aproximativ 500 de protestatari au luat cu asalt sediul administraţiei regionale. Forţele de ordine nu au opus rezistenţă şi au fost evacuate.

Sediul de poliţie din regiunea Ternopil a luat foc în urma unui atac al protestatarilor, care au folosit cocktailuri Molotov, conform poliţiei locale.