Kievul se apropie de război (presa rusă)

Piaţa Independenţei, Kiev, 19 februarie 2014.
Piaţa Independenţei, Kiev, 19 februarie 2014. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Adevărate lupte de stradă au izbucnit în capitala ucraineană marţi, a doua zi după întâlnirea de la Berlin dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko şi Arseni Iaţeniuk, şi cancelarul german Angela Merkel, scrie miercuri cotidianul Trud.

În timpul întrevederii din capitala germană, Kliciko a făcut apel la şeful guvernului de la Berlin să adopte sancţiuni împotriva autorităţilor ucrainene, iar Iaţeniuk şi-a făcut cunoscute planurile sale: formarea unui guvern de coaliţie care să ducă Ucraina în UE cu ajutor politic şi financiar din partea partenerilor occidentali. Evident, că aceste planuri au fost aprobate de Berlin şi punerea lor în aplicare a început imediat, scrie ziarul rus citat de RIA Novosti.

La Kiev au izbucnit confruntări cu o violenţă ce face ca evenimentele să semene deja cu un război civil. Forţe radicale din Euromaidan au avansat în coloană către clădirea parlamentului şi au început să scoată pietre din caldarâm. I-au atacat apoi pe poliţişti cu pietre şi cocteiluri Molotov şi au dat foc la două camioane KamAZ care blocau drumul către strada Şcelkovicinaia. Poliţia a ripostat cu grenade asurzitoare şi cu gloanţe de cauciuc. Situaţia a mers însă mai departe, către utilizarea de gloanţe reale. Rebelii fac apel pe reţelele sociale ca toţi cei care au arme să se alăture baricadelor. Iată, deci, care sunt cu adevărat manifestanţii paşnici din Ucraina, de care vorbesc constant politicienii americani şi europeni, scrie în continuare Trud.

Un grup a pătruns în sediul Partidului Regiunilor (la putere) şi a început să distrugă tot ce a găsit în cale. Informaticianul Vladimir Zaharov, 60 ani, care se afla în clădire a încercat să opună rezistenţă şi a fost omorât cu o bară de fier.

Confruntările au cuprins apoi tot centrul oraşului Kiev. Birouri, magazine, clădiri publice vandalizate, maşini distruse. Şcolile naţionale şi instituţiile pentru copii îşi închid porţile.

Măştile cad. Luptele sunt conduse din stradă de opozanţii Kliciko şi Iaţeniuk care tocmai discutaseră cu Merkel alegerea europeană şi angajarea în drumul spre democraţie, continuă ziarul rus. Luptele violente se propagă rapid pe străzile din capitala ucraineană.

De neînţeles, guvernul păstrează tăcerea, cu toate că are toate motivele pentru instaurarea stării de urgenţă. Mulţi ucraineni se întreabă dacă ţara mai are guvern, încheie Trud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe