Crimele comunismului din nou în faţa Justiţiei în Peru

Deşi comunismul este reponsabil pentru mult mai multe crime decât nazismul, condamnarea crimelor săvârşite în numele său lipseşte aproape cu desăvârşire - ca să nu mai vorbim de condamnarea ideologiei în sine, care s-a dovedit periculoasă şi generatoare de moarte. Cu toate acestea în Peru măcar crimele punctuale comise de călăii comunişti au fost condamnate.
Abimael Guzman, călăul maoist peruvian, care a fondat grupul Cărarea Luminoasă, responsabil pentru măcelurile din Peru în anii '90
Abimael Guzman, călăul maoist peruvian, care a fondat grupul Cărarea Luminoasă, responsabil pentru măcelurile din Peru în anii '90 (noticierouniversal.com)

Procurorii peruvieni au cerut marţi unui judecător federal o a doua pedeapsă cu închisoarea pe viaţă pentru fondatorul infamului grup rebel comunist Cărarea Luminoasă - de data aceasta pentru crimele comise în timpul unui atac cu bombă în Lima în 1992.

Abimael Guzman, liderul maoist al grupului criminal, a fost deja condamnat pe viaţă pentru organizarea unui puci militar împotriva preşedintelui peruvian Alberto Fujimori.

În 1992, un atac cu bombă, efectuat cu ajutorul unei maşini capcană, a aruncat în aer o parte a străzii Tarata, din cartierul Miraflores. Atacul a fost organizat de rebelii comunişti care încercau să ia sub control capitala peruviană.

Atentatul a avut un efect invers, coagulând sprijinul populaţiei pentru o campanie împotriva rebelilor comunişti sub conducerea preşedintelui Alberto Fujimori.

La începutul şedinţei de marţi, Guzman, acum în vârstă de 82 de ani, a vorbit numai pentru a cere îngrijiri medicale - spre deosebire de primul său proces desfăşurat cu zece ani în urmă, când fostul lider maoist îşi susţinea credinţa în idealurile comuniste.

Avocatul lui Guzman a susţinut că în cazul atacului cu bombă din strada Tarata nu este implicat clientul său, ci numai lideri mai minori ai grupului terorist.

Atentatul a fost cel mai sângeros al grupului. După atacul din strata Tarata, Cărarea Luminoasă s-a lansat în numeroase măceluri ale populaţiei indigene din Anzi ai Amazon, care se opuneau terorii instaurate de comuniştii peruvieni.

Procurorii au cerut pedepse pe viaţă, atât pentru Guzman, cât şi pentru liderii inferiori ai grupului, care se află cu toţii în închisoare.

Fostul preşedinte Alberto Fujimori se află şi el în puşcărie, condamnat pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii comise în încercările de distrugere a grupului maoist.

Se estimează că peste 60 de mii de persoane au murit în atacurile comise de Cărarea Luminoasă, una dintre cele mai violente bande comuniste din America Latină.

Regimurile comuniste din întreaga lume au fost caracterizate de folosirea pe scară largă a terorii asupra propriilor popoare, pe care le-au înrobit sub idealul creării unor societăţi perfecte.

Rezultatul a fost însă exact opusul. Experimentul a generat zeci de milioane de victime şi a fost însoţit de ruinarea morală şi economică a ţărilor în care a fost implementat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe