Monument închinat victimelor Gulagului vandalizat în Rusia

Lanţurile cu care erau legaţi prizonierii (Fortul 13 Jilava)
Lanţurile cu care erau legaţi prizonierii (Fortul 13 Jilava) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Un cunoscut monument care comemorează victimele terorii bolşevice omorâte în Gulag a fost vandalizat.

Indivizi necunoscuţi au scris cu vopsea roşie "Stalin trăieşte" şi au desenat o stea roşie - simbolul sovietic - pe o sculptură gigantică cunoscută sub numele de Masca Durerii ridicată în oraşul Magadan.

Grupul statuar a fost inaugurat în 1996 lângă Magadan, capitala regiunii siberiene Kolyma, unde au fost încarceraţi zeci de mii de cetăţeni ai U.R.S.S. în timpul dictaturii lui Iosif Stalin. Majoritatea victimelor au fost arestate în timpul campaniilor de epurare stalinistă din anii '30 şi '40.

Lagărele siberiene, construite cu scopul dublu de a servi maşina de teroare construită de comuniştii ruşi, dar şi pentru a exploata regiunile miniere din Siberia, erau iniţial conduse de infama poliţie politică CEKA, fondată de V.I. Lenin.

Rusia a observat o recrudescenţă a orientării către comunism după ce, în 2005, Vladimir Putin a declarat că "dezintegrarea Uniunii Sovietice a reprezentat o catastrofă geopolitică majoră a secolului douăzeci" explicând că spargerea Uniunii în mai multe state - care iniţial fuseseră "republici" a lăsat numeroşi cetăţeni ruşi pe dinafară graniţelor. Situaţia, reală, fusese, însă, creată de politicile de rusificare conduse de liderii comunişti de la Kremlin.