Radu Preda: ”Regimul comunist a omorât sistematic” (video)
alte articole
În cadrul vernisajului expoziţiei ”Comunismul în România”, organizat de IICCMER şi Fundaţia Konrad Adenauer la Ateneul Român, Preda a arătat că în calitate de preşedinte al IICCMER şi-a propus o tentativă de muzeografie a comunismului ”în sensul unui consens asupra câtorva date esenţiale”.
”Nu mai poate fi sub semnul întrebării natura criminală a regimului. Aici nu mai putem să negociem pe principiul că a fost o idee bună, dar aplicată rău. Un muzeu al crimelor comunismului documentează fără putere de tăgadă faptul că acest regim n-a omorât doar câţiva oameni şi a pus pe fugă şi alte mii de oameni care au luat calea exilului, ci a omorât sistematic sute de mii de oameni”, a subliniat el.
Referitor la victime, preşedintele IICCMER a precizat că este imposibil să faci un bilanţ pentru că ”în spatele fiecărui deţinut politic era familia sa, care a suportat bestialitatea unui regim ce a călcat în picioare demnitatea omului programatic, ca politică de stat”.
În opinia sa, misiunea IICCMER este ca această temă să nu cadă în uitare şi să se ajungă la un consens minimal care să stabilească natura criminală a regimului şi s-o documenteze prin cifre şi prezentări istoriografice. ”Noi documentăm natura criminală a comunismului inclusiv dezgropând morţii. Investigaţiile speciale pe care le face Institutul nu fac decât să pună în evidenţă faptul că aceste victime sunt reale. Găsim schelete de oameni care au fost împuşcaţi pentru nedreptatea de a se fi născut când nu trebuie şi unde nu trebuie. Aceste investigaţii speciale au rolul de a documenta faptul că mulţi oameni au fost executaţi sumar de securitate la un capăt de pădure sau într-o piaţă publică dintr-un sat doar pentru că erau împotriva colectivizării”, a precizat Preda.
Pe de altă parte, preşedintele ICCMER a arătat că este dificil să se ajungă la un consens istoric deoarece ”trecutul recent al României n-a cunoscut o decantare. Comunismul urmează altor dictaturi. De la cea a lui Carol al II-lea până în 1989 am avut decenii întregi doar dictatură şi regimuri autoritare, iar aceasta este o moştenire grea pentru naţiunea românească”.
”Scopul unui viitor al unui Muzeu al Crimelor Comunismului nu este să hrănească anti-comunismul, ci iubirea geloasă de libertate”, a mai spus Radu Preda. El s-a adresat elevilor şi studenţilor prezenţi la vernisaj cu următorul mesaj: ”Nu trebuie să cunoaşteţi comunismul ca să vă îngroziţi de crimele lui, ci ca să înţelegeţi că în absenţa libertăţii totul este posibil în rău. Munca noastră nu este una arheologică, ci o investiţie în conştiinţa civică a României de mâine”.
”Dacă România are probleme cu corupţia şi cu sisteme care se bat între ele, asta se datorează faptului că am ieşit din comunism fără să fi intrat într-o terapie post-traumatică. Suntem bolnavi şi trebuie să vindecăm trauma din sufletele noastre. O ţară nu se îndreaptă prin uitare, ci prin terapie”, a concluzionat preşedintele IICCMER.
Reamintim că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Konrad Adenauer România au organizat miercuri vernisajul expoziţiei „Comunismul în România”, care prezintă, în imagini reprezentative, istoria momentelor cheie ale perioadei 1944-1989.
Într-o primă etapă, expoziţia propune vizitatorilor săi o privire asupra fenomenului represiunii şi rezistenţei anti-comuniste, urmând ca în toamna acestui an să includă şi alte secţiuni legate de perioada totalitară. Astfel, expoziţia permanentă a viitorului Muzeu al Comunismului va acoperi teme precum ideologia, cucerirea puterii în România, Securitatea, ţărănimea, politici demografice, politica externă, viaţa cotidiană ori evenimentele din decembrie 1989.