Council on Foreign Relation: În 2017 SUA ar putea începe un război cu Rusia şi Coreea de Nord
alte articole
Conflictul dintre vestul Europei şi Moscova va atrage probabil implicarea Statelor Unite, conform acordului militar care stă la baza alianţei occidentale, în acest mod alimentându-se tensiunile dintre Washington şi Kremlin după ani de retorică răspicată, arată un sondaj realizat de Council on Foreign Relations.
În cadrul sondajului, mai multor experţi în politică externă li s-a cerut să prezică în ce conflicte ar putea intra SUA în 2017. Sondajul a cerut experţilor să clasifice şapte potenţiale conflicte de cel mai înalt nivel.
Întrebaţi în legătură “cu o confruntare militară deliberată sau neintenţionată între Rusia şi membrii NATO, generată pe baza comportamentului agresiv al ruşilor în estul Europei”, respondenţii au declarat că probabilitatea unui astfel de conflict este “moderată”, dar că impactul ar fi “ridicat”. Liderii americani şi vest-europeni au adoptat sancţiuni împotriva Rusiei în anii recenţi pentru politica sa agresivă în estul Europei, inclusiv pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.
În plus, experţii au declarat că sunt îngrijoraţi de un eventual conflict cu Coreea de Nord din cauza programelor sale nucleare şi de testare a rachetelor balistice intercontinentale. Alte temeri au inclus atacuri cibernetice asupra infrastructurii americane, un atac terorist pe teritoriul american, o prăbuşire a guvernului în Afganistan şi un conflict intern în Turcia.
“O dată cu schimbarea administraţiei, este important să ajutăm factorii de decizie politică să anticipeze şi să evite potenţiale crize care ar putea lua naştere şi care ar putea ameninţa interesele SUA. Sondajul nostru anual urmăreşte să evidenţieze cele mai probabile surse de instabilitate şi conflicte din lume, astfel încât administraţia să-şi prioritizeze eforturile într-o manieră corespunzătoare”, a declarat Paul B. Stares, iniţiatorul studiului.
Experţi în securitate şi oficiali ai serviciilor de informaţii au avertizat de ceva timp în ceea ce priveşte un potenţial conflict fatal între SUA şi o altă putere mondială, iar promisiunile preşedintelui ales Donald Trump de remediere a relaţiilor cu Rusia şi Coreea de Nord nu au redus aceste temeri.
James Clapper, director al serviciilor secrete americane până în luna noiembrie, a declarat recent că nu are sens să ceri Coreei de Nord să renunţe la armele sale nucleare. Într-un discurs susţinut în octombrie la Council on Foreign Relations, el a declarat că, în ciuda sancţiunilor internaţionale, Phenianul va continua probabil să testeze bombe nucleare şi rachete care ar putea direcţiona focoase nucleare înspre SUA.
“Cred că noţiunea determinării Coreei de Nord să se denuclearizeze este probabil o cauză pierdută”, a susţinut Clapper. “Nu vor face aşa pentru că acesta este biletul supravieţuirii lor”, a adăugat el.
În plus, Clapper a mai afirmat că Rusia este capabilă să doboare cel puţin un avion de luptă american în Siria, unde cele două ţări luptă în tabere opuse ale războiului civil – Rusia susţine guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce SUA susţine rebelii moderaţi care doresc răsturnarea guvernului din Damasc.
Purtătorul de cuvânt Administraţiei Obama şi NBC acuză legături între Trump şi Kremlin
Preşedintele ales Donald Trump a declarat că va urmări să îmbunătăţească relaţiile americanilor cu Rusia şi Coreea de Nord. Dar, în acelaşi timp, el a fost acuzat că este prea apropiat de Kremlin şi că îi critică pe aliaţii SUA din NATO pentru faptul că le cere să cheltuiască mai mulţi bani pentru apărare.
În plus, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat miercuri că s-ar putea ca Trump să fi ştiut că Rusia a desfăşurat atacuri asupra democraţilor în timpul alegerilor prezidenţiale cu scopul de a-l ajuta pe candidatul republican. Trump a susţinut că aceste acuzaţii sunt o prostie.
De asemenea, reţeaua de televiziune NBC, citând doi oficiali nenumiţi din sectorul de informaţii al SUA, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin “a fost implicat personal” într-o acţiune secretă a Rusiei de a interveni în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Oficiali ai spionajului american consideră că Putin s-a implicat în operaţiunile de hăckuire a campaniei prezidenţiale din SUA ca parte a unei “vendete” împotriva candidatei democrate Hillary Clinton, a raportat miercuri NBC News.