NBC: Putin s-ar fi implicat personal în hackuirea democraţilor din SUA
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin “a fost implicat personal” într-un efort secret al Rusiei de a interveni în alegerile prezidenţiale americane din 2016, a susţinut reţeaua de televiziune NBC, citând doi oficiali nenumiţi din sectorul de informaţii al SUA.
Oficialii spionajului american consideră că Putin s-a implicat în operaţiunile de hăckuire a campaniei prezidenţiale din SUA ca parte a unei “vendete” împotriva candidatei democrate Hillary Clinton, a raportat miercuri NBC News.
Oficialii anonimi, care aparent au avut acces direct la informaţiile legate de acest caz, au declarat reţelei de televiziune că Putin a instruit personal cum să fie divulgat şi folosit materialul sustras de la Partidul Democrat.
SUA alunecă pe o gheaţă subţire
Cu toate citările surselor din serviciile de informaţii ale SUA, fostul director al ODNI - Office of the Director of National Intelligence - şeful tuturor agenţiilor de informaţii ale SUA, James Clapper, nu este convins că Trump ar avea legături cu Rusia lui Vladimir Putin. James Clapper a demisionat la scurt timp după alegerea lui Donald Trump.
Situaţia politică din SUA este extrem de tensionată de această controversă creată de stafful de campanie al lui Hillary Clinton. Pe 19 decembrie electorii americani ar trebui să-l voteze pe noul preşedinte, iar zvonurile din presa mainstream au creat deja un curent de opinie care pune la îndoială că procesul se va încheia fără probleme.
Pe de altă parte, scandalurile care au înţesat campania electorală, majoritatea implicând clanul Clinton, ameninţă să creeze o criză constituţională în SUA. Imediat înainte de sfârşitul campaniei, poziţia dură a lui Trump relativ la ilegalităţile sau greşelile comise de Barack Obama, clanul Clinton şi persoane din anturajul acestora, s-a mai domolit, ceea ce poate să sugereze existenţa unui acord de pace între cele două tabere, pentru a păstra situaţia sub un anumit control.
Evident această pace ar putea fi compromisă dacă Trump ar fi împiedicat să acceadă la putere, caz în care este probabil ca în SUA să izbucnească o criză politică de proporţii majore, care să implice establishmentul în totalitate.
Oficialii au susţinut că preşedintele rus nu a urmărit doar o “vendetă” împotriva lui Clinton, ci şi să expună corupţia masivă din politica americană, “să divizeze aliaţii cheie ai americanilor prin crearea unei imagini că [alte ţări] nu s-ar mai putea sprijini pe SUA ca lider global credibil”.
În 2011, Hillary Clinton – la acea vreme secretar de stat – a contestat public integritatea alegerilor parlamentare ale Rusiei şi aparent a încercat să incite proteste stradale împotriva lui Putin. Oficialii americani au declarat că preşedintele rus nu a iertat-o niciodată pe Clinton din cauza abordărilor sale.
Săptămâna trecută, ziarul The Washington Post a publicat o “evaluare secretă a CIA”, conform căreia Rusia a intervenit în alegerile din 8 noiembrie pentru a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să câştige alegerile.
Preşedintele Barack Obama a ordonat comunităţii de informaţii să evalueze în întregime atacurile cibernetice ale Rusiei în timpul campaniei prezidenţiale şi doreşte un raport înainte să părească biroul în ianuarie 2017.
Într-un interviu acordat duminică pentru Fox News, Trump a declarat că democraţii se află în spatele ştirilor care susţin că hackerii ruşi au intervenit pentru a-l ajuta pe Trump să o învingă pe Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale.
Trump şi-a manifestat reticenţa faţă de ideea lansată că CIA s-a aflat în spatele rapoartelor care au indicat că Moscova a urmărit să îi mărească şansele de a câştiga alegerile.