Coreea de Nord poate fi cel mai periculos aliat al Rusiei, afirmă şeful spionajului ucrainean

Vladimir Putin (dr) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un participă la o ceremonie de bun venit la 19 iunie 2024 la Phenian, Coreea de Nord. (Getty Images)
Redacţia
18.09.2024

În urma războiului din Ucraina, Rusia a format o alianţă strânsă cu China, a doua mare economie a lumii, şi a consolidat legăturile comerciale cu alte economii majore, precum India, potrivit Business Insider.

Cu toate acestea, potrivit şefului agenţiei ucrainene de informaţii militare GUR, Kirilo Budanov, cel mai important aliat al Kremlinului în timpul războiului nu este China, puternică din punct de vedere economic şi militar, ci Coreea de Nord, un stat paria izolat a cărui economie a fost afectată de decenii de sancţiuni.

Luând cuvântul în cadrul unui eveniment desfăşurat sâmbătă la Kiev, Budanov a declarat că ajutorul militar pe care Coreea de Nord l-a acordat Rusiei a fost mai îngrijorător pentru Ucraina decât sprijinul oferit de ceilalţi aliaţi ai Moscovei, relatează Reuters..

„Ei furnizează cantităţi uriaşe de muniţie de artilerie, care este critică pentru Rusia”, a spus el, indicând o creştere a ostilităţilor pe câmpul de luptă în urma unor astfel de livrări.

Timp de decenii, Coreea de Nord a fost printre cele mai sărace şi izolate ţări asiatice, ONU impunându-i sancţiuni severe pentru a reduce programul său de arme nucleare.

Cu toate acestea, războiul din Ucraina i-a permis liderului nord-coreean Kim Jong-un să îşi îmbunătăţească situaţia, formând în iunie un pact de securitate valoros cu Rusia preşedintelui rus Vladimir Putin.

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina s-a transformat într-un război de uzură, ambele părţi lansează zilnic un număr uriaş de obuze, iar aprovizionarea a devenit o provocare majoră.

Rusia a găsit o nouă linie de aprovizionare în Coreea de Nord, care a trimis milioane de obuze din stocurile sale îmbătrânite, şi a stimulat producţia internă pentru a aproviziona forţele Kremlinului.

În schimb, Kim a obţinut noi promisiuni de securitate din partea lui Putin, precum şi acces la tehnologie militară rusă valoroasă.

Între timp, aliaţii occidentali ai Ucrainei s-au chinuit să ţină pasul cu cererea de obuze, ceea ce înseamnă că Rusia şi-a asigurat un avantaj important.

Coreea de Nord a furnizat, de asemenea, Rusiei rachete balistice, despre care Agenţia americană de informaţii pentru apărare a declarat în luna mai că au fost utilizate de Rusia în atacurile asupra oraşelor ucrainene.

Potrivit rapoartelor, proiectilele nord-coreene şi alte echipamente sunt adesea de o calitate îndoielnică, dar rămân o resursă importantă pentru armata rusă, au declarat analiştii.

În ultimele săptămâni, Rusia a obţinut, de asemenea, livrări de rachete balistice din Iran, iar Budanov ar fi declarat că îşi sporeşte, de asemenea, capacitatea de a produce bombe planante care au devastat poziţiile ucrainene.

În prezent, Ucraina luptă pentru a reţine intensificarea atacurilor ruseşti în Doneţk, în estul Ucrainei, dar a preluat controlul asupra unei părţi din teritoriul rusesc din Kursk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor