Controverse în jurul bugetului DNA pe 2015
alte articole
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a atenţionat joi, în cadrul unui comunicat de presă, că bugetul pe 2015 destinat Ministerului Public este mai mic cu 31,94% faţă de cel din anul 2014, iar bugetul nu include o filă distinctă privind fondurile alocate DNA, aşa cum cer prevederile legale.
În ciuda faptului că DNA a solicitat 25 de milioane de euro (echivalent în lei), în comparaţie cu bugetul de 20 de milioane de euro alocat în 2014, se pare că Guvernul Ponta are alte planuri.
Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat că bugetul insuficient poate aduce dificultăţi în activitatea instituţiei: "Nu o să putem lucra la fel de eficient şi există riscul ca activitatea noastră să fie blocată. De exemplu, banii pentru cheltuieli materiale, nu o să mai putem soluţiona dosarele în care avem expertize dispuse".
De asemenea, DNA adaugă că printre diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc şi o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcţionări a Ministerului Public, precum cele pentru expertize judiciare, carburanţi, materiale sau servicii cu caracter funcţional.
Mai mult decât atât, în anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede legea, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.
Întrebată cum îşi explică că în acest an DNA n-a primit buget separat, Kovesi a replicat: "Nu aş putea să vă dau un răspuns, pot să vă spun că am făcut mai multe demersuri scrise atât la ministrul Justiţiei cât şi la ministrul delegat pentru Buget. Am semnalat această problemă de când au intrat codurile în vigoare, s-a introdus o dispoziţie potrivit căreia trebuie să admitem toate solicitările de expertiză pe care le fac persoanele cercetate".
"Aducem în atenţia opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituţia a indisponibilizat bunuri şi bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro", mai transmite DNA în cadrul comunicatului.
"Gurile rele" susţin că Guvernul Ponta a redus fondurile alocate DNA temându-se de eficienţa instituţiei anticorupţie, care a anchetat în ultimii ani un număr semnificativ de aleşi din PSD.
Comentând situaţia fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a denunţat atitudinea Guvernului Ponta în acest caz: "Ponta ia de la procurori şi dă la hoţi. Micul Ceauşescu care, de ziua lui de naştere, ocupa cel mai mare stadion din ţară şi paraliza Bucureştiul pentru o petrecere scumpă şi grandomană, s-a decis să fie zgârcit cu cei care apără banul public şi îi destructurează partidul-mafie pe care îl conduce. Ponta a decis că procurorii n-au nevoie de bani şi a propus reducerea bugetului Ministerului Public cu 32%, aşadar şi al DNA."
"Faptul că bugetul DNA nu mai este precizat distinct înseamnă că va sta tot timpul cu mâna întinsă la procurorul general (Tiberiu) Niţu (un apropiat al premierul V. Ponta - n.r.). Sau pregăteşte oare Ponta comasarea DNA cu alte structuri de parchet dacă nu mai precizează separat bugetul DNA, încălcând astfel legea?", se întreabă Monica Macovei.
După ce a ridicat public aceste probleme, procurorul şef al DNA a avut o întâlnire cu ministrul delegat al Bugetului, Darius Vâlcov, şi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. În urma întâlnirii, Kovesi a confirmat că cei doi miniştri au fost de acord cu bugetul de 25 de milioane solicitat de DNA, buget care va fi reglementat distinct de cel al Ministerului Public condus de Tiberiu Niţu.
"Potrivit legii, trebuie să avem fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum a fost mereu. Suntem o structură a Ministerului Public, sper ca toţi procurorii din Ministerul Public să primeasca bani în plus, dar legea prevede clar că trebuie să avem fila distinctă pentru DNA", a subliniat Kovesi.
"În urma întâlnirii de astăzi cu conducerea Ministerului Justiţiei şi cea a Ministerului Public, ambele părţi au ajuns la un consens în privinţa alocării bugetului acestor instituţii pentru anul viitor. DNA va avea bugetul solicitat în 2015. Astfel, deşi Ministerul Finanţelor Publice a alocat sumele cerute de către DNA, în Ministerul Public au existat unele probleme interne în ceea ce priveşte alocarea fondurilor către ordonatorii secundari", a explicat Darius Vâlcov.
Potrivit Hotnews.ro, din toate explicaţiile publice oferite de şefa DNA rezultă că procurorul general, Tiberiu Niţu, ar fi intervenit pe propunerea de buget formulată de DNA şi ar fi trimis către Ministerul Bugetului cifre mai mici. Ar fi pentru prima data de la înfiinţarea instituţiei când procurorul general intervine pe bugetul procurorilor anticorupţie.
"Eu în locul DNA aş investiga cum a repartizat Guvernul banii din buget pentru DNA", a declarat ironic fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu.