Regi ai asfaltului ridicaţi de DIICOT. Printre ei un apropiat al lui Dorin Cocoş

(photos.com)

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri dimineaţă percheziţii într-un dosar în care mai mulţi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat şi au prejudiciat statul cu 34 de milioane de lei; au fost puse în executare opt mandate de aducere pe numele acestora. Printre cei suspectaţi de spălare de bani, delapidare şi evaziune fiscală se numără şi Dan Beşciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct, unul dintre principalii asfaltatori din România.

Potrivit presei, Beşciu este unul dintre apropiaţii lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, cei doi fiind şi parteneri de afaceri.

Infracţiunile ce fac obiectul investigaţiei DIICOT au fost comise în perioada 2011-2014. Pe lângă Beşciu, renumit în special ca amfitrion al celebrelor şpriţuri de la Golden Blitz, lanţ de restaurante care i-ar aparţine, mai au calitate de supect în dosar Dragoş Nedelcu, administrator al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL şi fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media; Marin Baicu, administrator al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL şi SC Vio Top SRL; Peter Praher şi Josep Horneger, administratori la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucureşti şi SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL.

Aceştia sunt acuzaţi că "au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop obţinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Naţională de Căi Ferate şi CNADNR), pentru organizarea şi derularea unor achiziţii publice de lucrări de infrastructură feroviară şi rutieră".

Potrivit DIICOT, contractele cu cele două instituţii s-au derulat în condiţii păgubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derulării proiectelor, operaţiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, în mod succesiv, din conturile companiilor de stat în conturile societăţilor controlate de inculpaţi, pentru ca în final, aceste sume să fie retrase în numerar sau folosite de inculpaţi în interes personal, pentru achiziţia unor imobile în centrul capitalei sau pentru plata unor vacanţe şi cumpărături de lux.

De asemenea, s-a stabilit faptul că, în perioada 2011-2013, Horpos Alexandru, Horpos Traian şi Vameşu Vlad Ionel, în calitate de asociaţi şi administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrată de Stancu Sandu, ce atestau operaţiuni nereale, aferente executării lucrărilor proiectului Apă Canal Ilfov, cu scopul de a deduce în mod nelegal TVA-ul aferent şi de a reduce cuantumul impozitului pe profit şi dividende, datorate bugetului de stat, mai informează DIICOT.

În baza acestor documente justificative false s-a dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei în conturile SC Activ Invest Construct SRL, sumă care ulterior a fost transferată în conturile unor societăţi fantomă şi retrasă în numerar de către membrii grupului infracţional organizat.