Raport: CIA avea ”închisori negre” în România

Comisia de Informaţii din Senatul de la Washington a publicat un raport care arată că Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) avea cel puţin o ”închisoare neagră”, centru de detenţie folosit la torturarea în scopul extragerii de informaţii de la deţinuţi, pe teritoriul României, relatează Washington Post.
(photos.com)
P. P.
10.12.2014

Comisia de Informaţii din Senatul de la Washington a publicat un raport care arată că Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) avea cel puţin o ”închisoare neagră”, centru de detenţie folosit la torturarea în scopul extragerii de informaţii de la deţinuţi, pe teritoriul României, relatează Washington Post.

Potrivit Washington Post, în raportul comisiei sunt menţionate cinci ţări - Polonia, România, Lituania, Afghanistan şi Tailanda – care erau desemnate prin culori.

În acest fel, presupusa ”închisoare neagră” din România figurează în versiunea publică a raportului având denumirea de ”detention site black (locul de detenţie negru t.r.-)”, în timp ce pentru Polonia este folosită culoarea albastră, pentru Lituania violet, pentru Tailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe închisori, s-au folosit patru culori diferite.

În versiunea de 527 de pagini din cele aproximativ 6.700 ale documentului, se fac mai multe referiri la România, precinzându-se că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în Româna şi Lituania în 2002 şi 2003.

Printre persoanele care ar fi fost închise şi interogate în România s-au aflat Janat Gul, un colaborator apropiat al liderilor Al-Qaeda şi Hassan Ghul, un kurd închis pentru două zile la o închisoare din Afghanistan care a fost transferat ulterior în România.

În închisorile negre din România ar fi ajuns, în mai 2005, şi Abu Faraj al-Libi, considerat de CIA a treia persoană în ierarhia Al-Qaeda şi una dintre persoanele care s-ar fi implicat în atacurile de pe teritoriul american.

Potrivit raportului publicat de Comisia de Informaţii a Senatului, şeful centrului din România, unde erau aduşi deţinuţi importanţi, se preciza că ofiţerii trimişi aici sunt lipsiţi de experienţă astfel că informaţiile obţinute sunt „mediocre” sau ”inutile”.

Dar unul dintre cei mai importanţi prizonieri din România este Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care fusese anterior şi în alte centre de detenţie ale CIA.

Departamentul de Apărare al Statelor Unite a precizat, în 20 aprilie 2011, că Abd al-Rahim al-Nashiri este acuzat de ”omucidere cu încălcarea dreptului războiului” şi de ”terorism”, pe baza faptului că ar fi participat la un atac în care au murit 17 marinari americani şi alţi 40 de răniţi.

În aprilie 2012, al-Nashiri a făcut apel la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), reclamând România şi Bulgaria. Acesta a mai precizat că, după transferul său în Polonia, a fost reţinut într-o închisoare a CIA din Bucureşti, numită ”Bright Light”, aflată în subsolul unei clădiri guvernamentale.

Faptul că România a găzduit o închisoare secretă a CIA a fost dezvăluit pentru prima oară de Human Rights Watch pe 6 noiembrie, 2005. Informaţiile au fost confirmate printr-un raport al Consiliului Europei din 2006, care a confirmat că ”existenţa unei instalaţii secrete de detenţie în România poate fi presupusă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor