Campania "Lagărele de lângă tine": 1.500 de copii şi tineri cu dizabilităţi, morţi în instituţii de protecţie socială

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a concluzionat că 1.500 de copii şi tineri cu dizabilităţi internaţi în instituţiile de protecţie socială şi-au pierdut viaţa în ultimii patru ani, notează Hotnews.
. (Photos.com)
P. P.
10.12.2014

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a concluzionat că 1.500 de copii şi tineri cu dizabilităţi internaţi în instituţiile de protecţie socială şi-au pierdut viaţa în ultimii patru ani, notează Hotnews.

În prezent, 25.000 de copii şi tineri cu dizabilităţi sunt plasaţi în 717 instituţii de protecţie socială, sub tutela unui reprezentant al statului român.

După o serie de 70 de vizite în centrele de plasament, Centrul de Resurse Juridice a lansat campania ”Lagărele de lângă tine” şi a elaborat un proiect de lege pentru copii şi tineri cu dizabilităţi, plasaţi în instituţiile statului.

Potrivit unui comunicat al CRJ, în urma vizitelor s-a constatat că majoritatea celor 25.000 de copii şi tineri cu dizabilităţi trăiesc în condiţii inumane. Monitorii centrului au întocmit o listă de nereguli întâlnite în centrele de plasamente, precum: "stare precară a spaţiilor de cazare şi sanitare, acces inadecvat la articole de igienă personală, malnutriţie, utilizarea izolării ca pedeapsă şi tratamentul degradant".

De asemenea, au mai întâlnit ”echimoze, sedare, înfometare, semne care atestă că persoanele rezidente au fost legate cu sfoara, raderea capului şi avorturi forţate”.

Comisia arată că aceste realităţi au fost confirmate şi de cel mai recent raport al Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, ca urmare a unei vizite oficiale efectuate în primăvara acestui an.

În această privinţă, Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice, adaugă că tinerii plasaţi acolo ”sunt lipsiţi de apărare, au foarte rar mijloacele de a se plânge autorităţilor statului şi se tem de represaliile personalului care-i îngrijeşte”.

Pentru soluţionarea acestor serii de nereguli, CRJ propune un proiect de lege care include organizarea unui Consiliu de monitorizare, responsabil cu inspectarea neanunţată a instituţiilor sociale şi medicale.

Organizaţia mai atrage atenţia că România nu a implementat prevederile articolului 33 al Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Acestea se referă la înfiinţarea unui Mecanism Naţional de Monitorizare Independent care să se asigure că personalul din centre respectă drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi.

CRJ a mai precizat că România a amânat timp de cinci ani implementarea mecanismului de monitorizare responsabil cu protejarea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi în faţa abuzurilor.

Pe lângă problemele de fond, se menţionează că procedura de semnalare a abuzurilor comise în instituţii este deficientă, în sensul că o încălcare a drepturilor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi poate fi semnalată numai de către reprezentantul legal sau tutorele care a decis internarea copiilor în centrele sociale sau medicale.

În cadrul campaniei ”Lagărele de lângă tine”, CRJ a anunţat că lansează o petiţie publică şi o pagină de Facebook prin intermediul căreia persoanele interesate se pot implica pentru a susţine respectarea drepturilor copiilor şi tinerilor plasaţi în aceste instituţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor