Poruncă de la Victor Ponta: Guvernul intră pe program de "non-stop", pentru a finaliza bugetul

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să lucreze "non-stop" pentru a finaliza proiectul de buget pe 2015 până vineri, ora 10.00, relatează Hotnews.

"În baza datelor pe care le avem, şi anume 1,83% deficit pe cash, nicio taxă şi impozit, toate măsurile economice şi sociale adoptate incluse (...), trebuie să finalizaţi până vineri, la ora 10,00, bugetele. (...) Terminaţi bugetul, ca să-l putem trimite Parlamentului. Vineri, la ora 12,00, cred că au Birouri Permanente şi vreau să ne ţinem de cuvânt", a declarat Ponta la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Zorul de a aproba bugetul vine după patru zile de negocieri dure cu reprezentanţii troicăi, în urma cărora s-a ajuns la un acord de principiu privind bugetul de stat pe 2015, care ar urma sa se închidă cu un deficit de cash de 1,83% din PIB, procent care nu conţine şi creşterea suplimentară a bugetului Armatei solicitată de NATO însă ar include măsurile electorale promise de Ponta şi PSD în acest an, precum reducerea CAS, măriri de pensii şi alocaţii, măriri salariale.

Creşterea cheltuielilor militare, conform angajamentelor asumate de România în calitate de ţară membră NATO, ar fi însemnat un plus de 0,3% din PIB, ceea ce ar fi dus deficitul la 2,13 %.

Victor Ponta, care a ţinut să includă în bugetul pe anul viitor măsurile populiste promise în 2014, a găsit însă o rezolvare la această problemă: “Am discutat cu preşedintele în exerciţiu, voi discuta şi cu preşedintele ales. Decizia de creştere a deficitului cu fondurile pentru armată se poate lua doar în Consiliul European. La Consiliul care urmează, la un Consiliu următor, dar România trebuie să ceară această derogare, pentru că suntem la graniţa cu conflictele din Ucraina, avem şi obligaţii asumate la Summitul NATO.”, a declarat Ponta, citată de cursdeguvenare.ro

În eventualitatea în care preşedintele nu va obţine de la Consiliul European o derogare pentru creşterea de la Armată, rămâne de văzut cum va rezolva guvernul încadrarea acestei creşteri în deficitul de 1,83%, fără să introducă taxe şi impozite noi, aşa cum a promis Victor Ponta.