PNL sesizează CCR privitor la ordonanţa traseismului
alte articole
Deputatul Theodor Nicolescu (PNL) a anunţat, miercuri, că PNL a depus o sesizare la Curtea Constituţională Română (CCR) vizavi de legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă 55/2014, privind migraţia aleşilor locali.
Marţi, liberalii au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională controversata ordonanţă a migraţiei politice, OUG 55, prin care PSD-ul s-a ales cu un număr mare de primari înaintea alegerilor parlamentare. În plus, proiectul de lege a fost adoptat de Senat în forma transmisă de Guvernul coordonat de premierul Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale.
În acest context, PNL consideră că Guvernul Ponta a emis OUG 55/2014 încălcând Constituţia, şi a subliniat că tergiversarea parcursului acestei OUG prin Parlament până după alegeri, ca şi expirarea termenului introdus de prevederile ei, nu schimbă cu nimic eroarea Cabinetului PSD.
Liderii au subliniat că folosirea unor instrumente legislative aflate la îndemâna Guvernului şi a premierului doar în logică electorală nu trebuie să mai fie o practică în România. Ca urmare, aceste ”derapaje evidente dovedite de actualul Cabinet” trebuiesc sancţionate.
Potrivit comunicatului PNL de miercuri, prin Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 s-a permis invalidarea votului din 2012 al românilor, de vreme ce aleşii locali nu şi-au câştigat mandatele numai unui vot exclusiv uninominal, ci în spatele votului românilor a stat şi o preferinţă cu privire la apartenenţa politică a fiecărui candidat.
”Permiţând trecerea unui ales local de la un partid la altul, pastrandu-şi în acelaşi tip mandatul, invalidează opţiunea românilor exprimată foarte clar în 2012 la alegerile locale, ceea ce creează un precedent periculos, lăsând Guvernului posibilitatea ca de fiecare dată când nu este de acord cu o dispoziţie dintr-un act normativ adoptat de Parlament să suspende aplicarea acestor dispoziţii legale printr-o ordonanţă de urgenţă”, a declarat deputatul PNL Valeria Schelean.
De asemenea, deputatul PNL Theodor Nicolescu a explicat că OUG 55/2014 este neconstituţională deoarece, în primul rând, regimul instituţiilor fundamentale ale statului nu poate fi afectat prin intermediul ordonanţelor de urgenţă. Iar în acest caz, OUG-ul aduce reglementări privind două instituţii prevăzute de Constituţia România – Administraţia Publică Locală şi partidele politice.
Theodor Nicolescu adaugă că prin decizia 273/2009 a CC se precizează în mod clar că reglementările care privesc încetarea mandatului pentru consilieri locali sau judeţeni îşi au dispoziţiile în art. 8, alin 2 din Constituţie, potrivit cărora partidele politice iau parte la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor. În acest fel, OUG 55/2014 a încercat să încalce art. 8, alin 2 din Constituţie, permiţând traseismul aleşilor locali, comunică PNL.