Constituţia Moldovei modificată. Preşedintele ţării va numi Procurorul General

Parlamentul RM a votat legea privind modificarea Legii Supreme în partea ce ţine de numirea procurorului general al republicii. Igor Dodon susţine că va numi în această funcţie doar o persoană care nu vine din sistem.
Şedinţa Parlamentului (politics.md)
Ştefan Sârbu
25.11.2016

Procurorul general va fi numit de către Preşedintele ţării. Parlamentul Republicii Moldova a aprobat la 25 noiembrie, în prima şi a doua lectură modificările la Constituţie în acest sens. Astfel, procurorul general va fi numit de şeful statului la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pentru un mandat de 7 ani. Persoana numită nu mai poate pretinde un alt mandat. Proiectul legii de modificare a Constituţiei RM a fost susţinut de voturile a 84 de deputaţi.

Modificarea Constituţiei a fost necesară după adoptarea legii Procuraturii, care prevede o nouă modalitate de desemnare a procurorului general. Potrivit legii, candidatul pentru funcţia de procuror general este desemnat în urma unui concurs public organizat de CSP şi înaintat preşedintelui pentru a fi numit prin decret prezidenţial.

Dacă şeful statului respinge candidatura propusă de CSP, refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, înaintată de 2/3 din membrii CSP, preşedintele este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a procurorului general.

După votarea proiectului de lege, Igor Dodon, potrivit anticorupţie.md, a declarat că va numi în funcţia de procuror general o persoană profesionistă, din afara sistemului. “Din câte ştiu eu, toţi candidaţii înscrişi acum în concursul pentru funcţia de procuror general sunt din sistem. Probabil e nevoie de un concurs nou”.

Potrivit sursei citate, preşedintele fracţiunii liberal-democraţilor, Tudor Deliu a menţionat că actuala majoritate parlamentară a votat modificările constituţionale pentru că “avem un preşedinte de ţară aservit guvernării. Vă asigur, dacă aveam un alt rezultat al alegerilor, procurorul general era ales chiar astăzi, în Parlament”.

Menţionăm că la func­ţia de pro­cu­ror gene­ral al RM şi-au depus dosarele 6 candidaţi: Ruslan Caşu, procuror în procuratura sect.Ciocana, municipiul Chişinău, Iurii Garaba, adjunct al procurorului general, Eduard Harunjen, procuror general interimar, Viorel Morari, procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie, Igor Popa, procuror-şef al Procuraturii municipiului Chişinău şi Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, iar la 7 decembrie CSP urmează să se întrunească pentru ultima probă în cadrul concursului anunţat pentru alegerea noului procuror general al republicii. Până în prezent candidaţii au fost testaţi cu poligraful şi verificaţi de către SIS.

Amintim că la începutul anului 2016, reformarea procuraturii constituia una dintre cele mai serioase restanţe ale Moldovei faţă de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană. Actuala guvernare a declarat că va adopta legislaţia necesară pentru a reforma sistemul procuraturii şi a garanta independenţa acesteia.

La 25 februarie 2016, Parlamentul, cu o majoritate constituţională, a adoptat noua Lege cu privire la procuratură. Noua lege, intrată în vigoare la 1 august 2016, prevede că Procurorul General este numit de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani.

Versiunea anterioară a articolului 125 al Constituţiei Republicii Moldova prevedea că procurorul general este numit de Parlament, la propunerea Preşedintelui acestuia, pentru un mandat de 5 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor