Avocaţii diasporei: Constatăm o discriminare între cetăţenii din ţară şi din afară

Diaspora va fi apărată în instanţă de mai mulţi avocaţi, care au constatat violarea dreptului la vot al cetăţenilor Republicii Moldova de peste hotare, fapt ce constituie o discriminare între cetăţenii aceluiaşi stat.
Eduard Digore, unul din avocaţii diasporei în dosarul privind încălcarea dreptului la vot
Eduard Digore, unul din avocaţii diasporei în dosarul privind încălcarea dreptului la vot (facebook.com)

După alegerile din 13 noiembrie, numeroşi cetăţeni din Republica Moldova plecaţi peste hotare la muncă nu au avut posibilitatea de a vota pentru că nu au avut buletine de vot la secţiile de votare unde s-au prezentat, unii fiind nevoiţi să meargă chiar la două secţii de votare şi să parcurgă sute sau chiar mii de kilometri şi tot nu au reuşit să voteze. Aceştia învinuiesc autorităţile moldoveneşti că nu au organizat bine alegerile, mai exact, Comisia Electorală Centrală (CEC), Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi Guvernul, care ştiu câţi cetăţeni se află peste hotare, dar intenţionat nu le-ar fi asigurat posibilitatea să-şi exercite acest drept fundamental.

„Este o premieră când cetăţeanul, cel care are un drept subiectiv de a vota şi i-a fost încălcat acest drept, intervine cu o contestaţie în instanţa de judecată separat de concurenţii electorali. Este un exerciţiu nou şi pentru noi, şi pentru judecători, şi pentru Curtea Constituţională va fi când va trebui să examineze validarea acestor alegeri şi prin prisma drepturilor cetăţeanului”, a declarat în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA, Eduard Digore, unul dintre avocaţii care reprezintă diaspora în instanţă.

Acesta a menţionat că în prezent există două cereri de chemare în judecată a cetăţenilor împotriva Consiliului Electoral Municipal, pentru că acest organ al CEC ar fi trebuit să examineze aceste contestaţii, fiind organul ierarhic superior al birourilor electorale.

„Prin deciziile acestui consiliu nu s-au examinat contestaţiile cetăţenilor, acestea rămânând în aer. Ei trebuiau, fie să admită contestaţiile, fie să le respingă, ei au decis altfel decât le permite legea. Au luat act de aceste contestaţii şi le-au expediat Curţii Constituţionale şi nici măcar nu era un organ care putea să trimită actele la Curtea Constituţională. A fost o pasare de responsabilităţi, din punctul nostru de vedere”, a adăugat avocatul.

Eduard Digore a ţinut să explice totuşi că la procesul electoral participă, potrivit legii, câţiva actori. „Autoritatea cea mai responsabilă de întregul procesul este CEC cu organele sale, iar Consiliul Electoral Municipal este un organ inferior CEC. Guvernul a avut responsabilitatea şi a făcut propunerea privind numărul secţiilor de votare deschise în străinătate, iar MAEIE trebuia să comunice Guvernului câţi cetăţeni sunt în străinătate. Şi de aceea acum diaspora cere demisia şefilor celor trei instituţii”, a menţionat partea apărării.

Totodată, avocatul diasporei a ţinut să precizeze că în instanţa de judecată se vor contesta „hotărârile Consiliului Electoral Municipal, din 16-17 noiembrie, cerem instanţei de judecată să constate violarea dreptului la vot şi cerem constatarea unei discriminări între cetăţenii din diaspora şi cei din ţară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe