Constantin Degeratu: alegerile din Basarabia - un moment politic extrem de sensibil [video]

Torez, Ucraina, 21 iulie. Paramilitar pro-rus păzind trenul frigorific ce adăposteşte cadavrele celor ucişi la doborârea cursei MH15
Torez, Ucraina, 21 iulie. Paramilitar pro-rus păzind trenul frigorific ce adăposteşte cadavrele celor ucişi la doborârea cursei MH15 (Brendan Hoffman/Getty Images)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală a articolului.

Centrul Român de Studii şi Strategii în parteneriat cu Platforma civică “Acţiunea 2012”, au organizat marţi 25 noiembrie, o conferinţă cu tema: “Reunirea celor două state româneşti în contextul alegerilor prezidenţiale din România şi a celor parlamentare din R. Moldova”.

Generalul atrage atenţia că proiectul unirii cu Basarabia are loc într-un moment extrem de sensibil din punct de vedere geopolitic.

Generalul Degeratu subliniază că Rusia a impus deja pe nesimţite conceptul de confruntare deschisă în regiunea Europei de Est, iar acest lucru este foarte greu de recunoscut ca atare de către occidentali, lucru greu de recunoscut pentru că ar însemna acceptarea ideii de costuri suplimentare şi "sfârşitul unui vis frumos".

Momentul unirii cu Basarabia este nefavorabil, conform generalului. Rusia a declanşat efectiv o agresiune în Est şi nici măcar nu este la prima abatere – având precedentul din ’90 în Transnistria, când a exploatat temerea Vestului de o aşa zisă dezintegrare a Rusiei şi de problemele de securitate care ar fi urmat.

Rusia nu se poate guverna pe principii democratice. Nu s-a putut livra bunăstare, aşa că se livrează circ. Este forma de angajament al naţionalismului, identificând inamicul înafară - General Constantin Degeratu

Gen Degeratu consideră că anul trecut ultima speranţă la un comportament democratic al Rusiei ar trebui să dispară, că Rusia are ceva profund împotriva extinderii zonei democratice. Uniunea Eurasiatică nu este un proiect democratic, consideră Gen. Degeratu, iar proiectul eurasiatic nu este de natură să ne permită să credem că vom avea posibilitatea unui parteneriat, ci numai a unei confruntări.

Rusia, crede Gen Degeratu, nu se poate guverna pe principii democratice. "Nu s-a putut livra bunăstare, aşa că se livrează circ. Este forma de angajament al naţionalismului, identificând inamicul înafară".