Cea mai mare bancă a Rusiei înregistrează pierderi de 24%

Cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, a declarat miercuri că profitul său net pentru cel de-al treilea trimestru a înregistrat pierderi de 24% datorită încetinirii creşterii economice interne.
Sberbank, Rusia. (DMITRY SEREBRYAKOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
26.11.2014

Cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, a declarat miercuri că profitul său net pentru cel de-al treilea trimestru a înregistrat pierderi de 24% datorită încetinirii creşterii economice interne.

Sberbank este una dintre acele câteva bănci controlate de statul rus ce au fost supuse sancţiunilor occidentale pentru rolul avut de Rusia în conflictul ucrainean. Sancţiunile limitează accesul acestor bănci la pieţele internaţionale de capital şi generează o creştere a costurilor lor de finanţare.

Banca a declarat că profitul său net a căzut la 70,9 miliarde de ruble (1,53 miliarde USD) în cel de-al treilea trimestru, depăşind cu puţin estimările analiştilor pentru un profit de 69,6 miliarde de ruble.

Sberbank a declarat că, în cel de-al treilea trimestru, costurile sale de risc au crescut în principal datorită încetinirii creşterii economice, a reducerii rezervelor pentru posibile pierderi în cazul împrumuturilor acordate unor companii mari, datorită unei ruble mai slabe şi a reducerii rezervelor pentru pierderile provocate în Ucraina.

“Situaţia curentă din Ucraina şi înrăutăţirea ei continuă ne-ar putea afecta negativ rezultatele financiare”, a spus banca. “În momentul de faţă este dificil să determinăm efectul întregii situaţii.”

VTB, cea de-a doua bancă importantă a Rusiei, a declarat săptămâna trecută că a înregistrat o scădere a profitului net în cel de-a treilea trimestru cu 98%.

Sberbank a declarat că a pus deoparte rezerve în valoare de 104, 5 miliarde pentru pierderile din împrumuturi, dublul sumei pe care a pus-o deoparte anul trecut.

Veniturile sale din dobânzile nete au crescut cu 17% faţă de anul trecut, ajungând la 255, 2 miliarde de ruble.

De asemenea, acţiunile Sberbank au scăzut cu 0,3%, la scurt timp după ce banca a făcut publice rezultatele sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor