Fost asociat al preşedintelui rus, despre Putin & Co: acum se gândesc cum să-şi salveze viaţa [film]

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Serghei Kolesnikov, un fost asociat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Putin şi aliaţii săi nu se mai gândesc la bani sau la averi, ci cum să-şi salveze viaţa, a anunţat miercuri Rferl.

Serghei Kolesnikov, un om de afaceri rus care a colaborat cu Putin în anii 1990, a disecat, în cadrul unui interviu pentru Rferl, situaţia liderilor de la Kremlin.

”Atât atunci – şi acum, din câte înţeleg – lumea încearcă să arunce toată responsabilitatea pentru luarea deciziilor pe el”, a declarat Kolesnikov. ”Dar o singură persoană nu poate lua un număr enorm de decizii într-o perioadă dată de timp”.

Kolesnikov, în vârstă de 66 de ani, cunoaşte destul de bine sistemul de conducere creat în jurul lui Putin şi consecinţele acţiunilor fostului agent KGB. În 2010, Kolesnikov a fugit din Rusia după ce a publicat o scrisoare deschisă către preşedintele de atunci Dmitri Medvedev, dezvăluind construcţia unui palat de lux, care era comandat de Putin şi finanţat cu un miliard de dolari proveniţi din fonduri deturnate.

În cadrul interviului acordat Rferl, Kolesnikov, care încearcă să stea ferit de ochii Kremlinului, susţine că, urmărind cercul privat a lui Putin, a ajuns la concluzia că acesta s-a îmbogăţit până în punctul în care ”banii nu mai au nicio însemnătate”.

O strategie de supravieţuire

Întrebat dacă Putin se va bucura vreodată de palatul de la malul Mării Negre sau de alte roade ale actelor sale de corupţie, Kolesnikov a răspuns că aceasta este şi îngrijorarea cercului de Kremlin, după ce s-a împins singur într-un colţ fără să aibă nicio cale uşoară de ieşire.

Kolesnikov susţine că al treilea mandat al lui Putin l-a convins că, după atâţia ani în care s-a îmbogăţit în mod ilegal, singurul mod de a scăpa de o condamnare este păstrarea puterii.

”Întregul lanţ de comandă a lui Putin este construit pe o fundaţie de corupţie”, a declarat Putin. ”Dacă puterea ajunge la un alt partid sau la alte persoane, (lanţul de comandă a lui Putin) se va afla sub ameninţarea enormă a unei investigaţii şi a unei pedepse inevitabile”.

Putin a respins recent posibilitatea de a rămâne preşedinte pe viaţă, dar Kolesnikov a declarat că acesta, împreună cu aliaţii săi, urmăresc o ieşire din această situaţie. Nu se mai gândesc la bani sau proprietăţi. ”Acum ei se gândesc numai la vieţile lor”.

Kolesnikov merge atât de departe încât să sugereze că intervenţia Rusiei în Ucraina ar putea fi motivată de încercarea disperată a lui Putin de a lua ochii criticilor de pe actele sale masive de corupţie.

Dacă liderul rus se simte cu adevărat ameninţat, a adăugat acesta, ar putea recurge chiar şi la opţiunea nucleară. ”Cu doi ani în urmă, orice sugestie despre oportunitatea vreunui război în centrul Europei, cu mii de morţi ar fi fost o tâmpenie absolută”, a declarat Kolesnikov. ”Astăzi acest lucru este o realitate obiectivă. Şi putem spune acest lucru inclusiv despre posibilitatea folosirii armelor nucleare. Poate că acest lucru este improbabil, dar nu este imposibil”.