Standardele duble ale Franţei în ceea ce priveşte navele Mistral
focus
alte articole
Încă o dată se pare că Franţa foloseşte un standard dublu. În timp ce preşedintele francez Francois Hollande susţine aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei şi discută despre amânarea livrării către Rusia a primei nave Mistral, ITAR-TASS raportează că procesul de construire a celei de-a doua nave Mistral – ironic numită Sevastopol, după capitala peninsulei Crimeea – se desfăşoară după program.
"Preşedintele François Hollande consideră ca situaţia actuală din estul Ucrainei nu permite livrarea navei, astfel că transferul a fost suspendat până la noi ordine", a comunicat marţi Palatul Elysée.
Totodată, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a afirmat: "Conditiile pentru predarea navelor nu sunt intrunite, din motive evidente".
Mai mult, judecând după poziţia vicepreşedintelui comisiei franceze pentru afaceri externe, apărare şi armament, Aymeri de Montesquiou d’Artagnan, care a declarat că obligaţiile Franţei faţă de Rusia pe bază de contract trebuie să fie îndeplinite, se părea că Putin ar obţine până la urmă ce doreşte.
Construirea navei Mistral Sevastopol, capabilă să transporte elicoptere, este realizată conform programului, a declarat o sursă a United Shipbuilding Corporation pentru TASS. Sursa a confirmat că docul uscat din Saint-Nazaire unde este andocată nava a fost umplut cu apă în 20 noiembrie.
Conform sursei agenţiei, construcţia celui de-al doilea port-elicopter Mistral se desfăşoară în concordanţă cu termenii acordului, iar nava a fost lansată.
În prezent, Rusia aşteaptă ca Franţa să se decidă asupra datei de livrare a primului port-elicopter, Vladivostok. Livrarea navei trebuia să aibă loc în 14 noiembrie, dar Parisul a susţinut că nu este sigur asupra datei datorită crizei din Ucraina.
Parlamentarul rus Vladimir Besonov, membru al Comisiei pentru apărare din cadrul camerei inferioare a parlamentului rus, a declarat că Rusia a greşit comandând port-elicoptere Mistral de la o ţară NATO şi a propus interzicerea importurilor şi comercializării de vinuri franţuzeşti ca răspuns la această amânare din partea Franţei.
“Propun să interzicem comercializarea de vinuri franţuzeşti în Rusia. Chiar şi numai discuţiile pe marginea acestui subiect ar putea duce la rezultatele dorite”, a spus Besonov într-un interviu la radio Russkaia Slujba Novostei.
D’Artagnan a declarat într-un interviu acordat TASS că el crede că Parisul îşi va respecta obligaţiile, adăugând că este important ca Franţa şi Rusia să menţină un dialog, în ciuda tensiunilor dintre Kremlin şi Vest şi a sancţiunilor pe care SUA şi UE le-au aplicat împotriva Moscovei.
Aceste sancţiuni, denunţate de Kremlin, au fost aplicate de UE şi SUA în urma rapoartelor privind implicarea Rusiei, cu soldaţi şi armament, în conflictul din estul Ucrainei, soldat până acum cu peste 4.100 de victime.
Deşi neagă implicarea în conflict, Federaţia Rusă continuă să îşi comaseze forţele la graniţa ruso-ucraineană, aducând inclusiv radare şi avioane de luptă MIG-31, interceptori capabili să atingă o viteză maximă de Mach 2,83.
Mai mult, autorităţile de la Kiev au acuzat, vineri, Rusia că a lansat atacuri de artilerie peste graniţă până în teritoriile ucrainene, astfel încălcând armistiţiul semnat pe 5 septembrie la Minsk.