Analist: ”Independenţa Transnistriei ar fi prea costisitoare pentru Moscova”(interviu)
alte articole
"Cred că pe termen scurt şi foarte probabil şi pe termen mediu nu ne putem aştepta la repetarea scenariului din Peninsula Crimeea"
O decuplare a Transnistriei de Republica Moldova şi o recunoaştere a independenţei acesteia se poate dovedi extrem de costisitoare din punct de vedere financiar în actualul context pentru Kremlin, însă o federalizare a spaţiului ucrainean şi o integrare a Transnistriei în viitoarele jocuri geopolitice ale Federaţiei Ruse, se pot dovedi mai profitabile decât independenţă a Tiraspolului, susţine Constantin Corneanu, specialist pe spaţiul ex-sovietic, într-un interviu acordat Epoch Times.
În opinia sa, Moscova va folosi alte pârghii precum restricţionarea exporturilor de vinuri, fructe şi legume moldoveneşti în spaţiul rusesc, restricţii legate de muncitorii din Rusia, precum şi arma gazului pentru a destabiliza Republica Moldova.
Epoch Times: Cum se explică cererea recentă a autorităţilor transnistrene de alipire la Rusia? Urmează un scenariu de tip Crimeea?
Liderii de la Tiraspol îşi continuă campania de presiune asupra guvernului constituţional de la Chişinău, în speranţa că vor obţine mai multe concesii politice şi economice, şi, totodată, se dovedesc a fi un aliat preţios al Federaţiei Ruse în efortul acesteia de a bloca integrarea Republicii Moldova în UE.
Trebuie menţionat faptul că 70% din exporturile Transnistriei sunt direcţionate fie spre Uniunea Europeană, fie spre Chişinău, astfel încât liderii de la Tiraspol şi Moscova se află într-o situaţie ingrată. Orice desprindere politică şi economică a Tiraspolului de Republica Moldova va impune creşterea în mod semnificativ a sprijinului financiar al Federaţiei Ruse în zona transnistreană, în condiţiile în care economia Federaţiei Ruse ar putea să stagneze în 2014.
Pe măsură ce administraţia de la Tiraspol menţine actualul curs de neparticipare la acordurile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, implicit la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC), întreprinderile transnistrene nu vor putea să beneficieze de avantajele pe care le oferă ZLSAC, iar aplicarea unor taxe vamale exporturilor transnistrene pe piaţa UE, va afecta negativ competitivitatea produselor acestor întreprinderi.
Acceptarea standardelor impuse de aderarea la UE va impune exercitarea unor măsuri de control de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova asupra calităţii mărfurilor şi asigurarea respectării regulilor de origine pentru exporturile efectuate de companiile transnistrene ceea ce va împieta asupra declaraţiilor şi comportamentului independent al Tiraspolului.
O decuplare a Transnistriei de Republica Moldova şi o recunoaştere a independenţei acesteia se poate dovedi a fi extrem de costisitoare din punct de vedere financiar în actualul context pentru Kremlin, însă o federalizare a spaţiului ucrainean şi o integrare a Transnistriei în viitoarele jocuri geopolitice ale Federaţiei Ruse, se pot dovedi mai profitabile decât independenţă a Tiraspolului.
Cred că pe termen scurt şi foarte probabil şi pe termen mediu nu ne putem aştepta la repetarea scenariului din Peninsula Crimeea.
70% din exporturile Transnistriei sunt direcţionate fie spre Uniunea Europeană, fie spre Chişinău, astfel încât liderii de la Tiraspol şi Moscova se află într-o situaţie ingrată. Orice desprindere politică şi economică a Tiraspolului de Republica Moldova va impune creşterea în mod semnificativ a sprijinului financiar al Federaţiei Ruse în zona transnistreană, în condiţiile în care economia Federaţiei Ruse ar putea să stagneze în 2014.
Cum se explică scăderea încrederii populaţiei Republicii Moldova în forţele pro-europene de la Chişinău?
Printr-o puternică ofensivă mediatică a forţelor politice pro-ruse din Republica Moldova, nemaivorbind de recentele evenimente în care Federaţia Rusă provoacă teamă şi îngrijorare cu influenţe asupra convingerilor şi atitudinilor politice ale unor categorii de alegători, precum şi datorită eşecului elitei politice pro-europene de a eradica fenomenul de corupţie existent în Republica Moldova şi, totodată, unor temeri legate de sacrificiile impuse de adoptarea standardelor UE în viaţa economică a Republicii Moldova.
Ce alte vulnerabilităţi mai are Republica Moldova faţă de încercările Rusiei de a opri procesul de integrare europeană?
În afara conflictului transnistrean, ca pârghie de control asupra evoluţiilor geopolitice ale Chişinăului, putem vorbi despre problema exportului de vinuri, fructe şi legume în spaţiul rusesc, despre faptul că numeroşi cetăţeni din Republica Moldova lucrează în Federaţia Rusă, iar remitenţele din acest spaţiu sunt extrem de importante pentru concetăţenii lor, precum şi despre veşnica problemă a securităţii energetice a statului moldovean.
Întreruperea furnizării de gaze naturale sau energie electrică de către Federaţia Rusă sau majorarea preţului de achiziţie poate pune în dificultate extremă Republica Moldova. Prezenţa în ultimele sondaje de opinie a PCRM-ului cu cifre care variază între 24 şi 34% din intenţiile de vot are darul de a ne îngrijora foarte mult, iar diferitele tendinţe secesioniste ale găgăuzilor par să complice şi mai mult evoluţia Republicii Moldova spre un viitor european.
Constantin Corneanu este preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I. Brătianu” (AESGS). Este specialist pe spaţiul ex-sovietic, precum şi relaţia dintre Republica Moldova şi România.
Urmează partea a II-a a interviului despre Viitorul Ucrainei.