Experţi: Shakespeare ar fi fost "ajutat" în anumite opere de personalităţi ale epocii
alte articole
Oxford University Press îl desemnează pe Christopher Marlowe drept coautor al celor trei părţi ale piesei Henric al VI-lea.
BBC reaminteşte că încă din secolul al XVIII-lea, s-a suspectat că Shakespeare nu ar fi fost singurul autor al celor trei piese de teatru despre regele Henric al VI-lea, cu toate că această teorie nu a fost demonstrată. Totuşi, cercetările efectuate de către experţi în domeniu au confirmat acum că aportul lui Marlowe la aceste texte a fost "important şi destul de clar", a declarat pentru BBC Gary Taylor de la Oxford University Press. În consecinţă, ambii scriitori apar de acum încolo împreună, drept coautori ai celor trei părţi care alcătuiesc piesa de teatru Henric al VI-lea.
Cele trei volume sunt incluse în „New Oxford Shakespeare”, o nouă colecţie a tuturor lucrărilor ce aparţin scriitorului englez, a cărui colaborare cu alţi colegii este mai extinsă decât se credea anterior, aşa cum au subliniat cele 23 de cadre universitare naţionale şi internaţionale implicate în acest proiect. În acest sens, experţii susţin că Shakespeare ar fi fost ajutat şi de alţi autori, în 17 din cele 44 de lucrări incluse în această colecţie.
În cercetările lor, experţii au recurs la metode tradiţionale de analiză a textelor ce au fost completate cu instrumente informatice şi tehnologii noi, a declarat BBC. "Acum putem fi siguri că (Shakespeare şi Marlowe) nu au avut doar influenţe reciproce, dar de asemenea au lucrat împreună. „Rivalii uneori colaborează", a spus Gary Taylor.
Totuşi, această problemă nu este complet închisă, a avertizat Carol Rutter, profesor în studii Shakespeare la Universitatea din Warwick.
"Sunt încă oameni care trebuie să fie convinşi. Nu cred că pentru simplul fapt că "Oxford University Press" şi-a pus ştampila pe o revendicare, cei mai mulţi oameni vor considera rezolvată această problemă", a spus Carol S. Rutter.
Rutter a recunoscut că Shakespeare a colaborat cu mai multe personalităţi de teatru din acea epocă, dar a spus că ar fi "o surpriză", ca Marlowe să fie inclus printre ei. "Motivul este că, atunci când au fost scrise aceste lucrări, Marlowe era cel mai faimos dramaturg. De ce ar fi fost de acord să colaboreze cu un scriitor care la momentul acela era necunoscut?" a susţinut Rutter.
Vanessa Redgrave, actriţă care a ajucat în multe din opere lui Shakespeare, într-o conversaţie în public a recunoscut legitimitatea îndoielii cu privire la autenticitatea scrierilor semnate Shakespeare.
Unul dintre argumentele care întăresc teoria că Shakespeare nu a scris tot ce i se atribuie este faptul că englezul nu a părăsit insula Marii Britanii, iar dacă a făcut-o - neexistând nicio dovadă serioasă în acest sens - a fost în puţine ocazii şi pentru scurt timp. În schimb, unele dintre operele sale se desfăşoară în oraşe europene, în special în Italia. Nu numai că "Neguţătorul din Veneţia", în care descrierile oraşului nu sunt limitate la canalele pe care cineva le-ar putea descrie, se află sub umbra suspiciunii, dar şi alte lucrări ce conţin cunoştinţe detaliate şi profunde despre oraşe necunoscute pentru englezii secolelor XVI-XVII care nu şi-au abandonat ţara.
”Anonymous” prezentat la Festivalul de film din Toronto-11 sept. 2011 regizor Roland Emmerich, scenarist de John Orloff, prezintă Londra anilor 1550-1604. Filmul este o versiune fictivă a vieţii lui Edward de Vere, al XVII Conte de Oxford, nobil dramaturd, poet, mecena al artelor, membru al Curţii Regale. Filmul speculează ideea că acesta ar fi adevăratul creator al operelor universale ce i se atribuie lui W. Shakespeare. În film Vanessa Redgrave joacă rolul Reginei Isabela I a Angliei. Documentaţia şi sursele ce au inspirat acest film se găsesc pe internet când se accesează filmul.
Alte pene (de scris) care au fost detectate în numeroase texte shakespeariene sunt cele ale lui Sir Francis Bacon (1561-1626), baron de Verulam şi a vicontelui Sant Albans, un scriitor contemporan cu Shakespeare, dar şi a lui William Stanley, al şaselea conte de Derby.