Ziua Culturii Naţionale sărbătorită de românii din 17 ţări

15 ianuarie, ziua poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale
15 ianuarie, ziua poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale (stiri.botosani.ro)

15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, va fi marcată şi în acest an de reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) din străinătate prin numeroase manifestări culturale, organizate în Austria, Belgia, Canada, China, Franţa, Germania, Italia, Israel, Ducatul de Luxemburg, Republica Moldova, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria.

Unele evenimente marchează atât Ziua Culturii Naţionale, cât şi debutul unei serii ample de proiecte menite să marcheze Centenarul Dinu Lipatti – ambele fiind parte a strategiei Institutului Cultural Român pentru perioada următoare. Programul reuneşte concerte, expoziţii, spectacole de teatru, evenimente literare, recitaluri de poezie, proiecţii de film şi conferinţe, anunţă ICR într-un comunicat.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin va realiza în 15 ianuarie 2017, la Loftbühne der Schauspielschule din Berlin, o seară de poezie şi muzică, „Redescoperindu-l pe Eminescu". Recitalul din creaţia eminesciană, în interpretarea actorilor Emil Boroghină şi Christine Schuster, va fi precedat de un recital la violoncel susţinut de duo-ul Cătălin Ilea - Constantin Siepermann.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles va organiza două proiecte culturale cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Primul va debuta în 15 ianuarie cu un concert de vioară şi pian susţinut de violonistul Remus Azoiţei şi de pianistul Eduard Stan la Conservatorul din Luxemburg, cu sprijinul Ambasadei României în Ducatul Luxemburg. În 16 ianuarie cei doi artişti vor fi invitaţi la Conservatorul din Luxemburg pentru a susţine două masterclassuri cu elevii, grupurile muzicale şi profesorii Conservatorului. Al doilea proiect, concertul aniversar „Omagiu lui Dinu Lipatti”, susţinut de pianista Angela Drăghicescu şi de violonistul francez Virgil Boutellis – Taft, se va desfăşura în 26 ianuarie la centrul cultural Espace Senghor din Bruxelles şi va fi dedicat tot Zilei Culturii Naţionale. Odată cu acest concert, parte a unui proiect muzical intitulat „Romanian Music through Centuries”, va fi adusă în prim-plan şi personalitatea maestrului Corneliu Gheorghiu, se va desfăşura expoziţia „Corneliu Gheorghiu – Sufletul pianului”, curatoriată de Ilinca Gheorghiu, fiica pianistului.

ICR Budapesta va promova, în capitala ungară, lirica lui Mihai Eminescu. Astfel, la 16 ianuarie, o selecţie de poeme de Mihai Eminescu, traduse în limba maghiară, vor fi oferite, în format tipărit, studenţilor din cadrul Universităţii Eötvös Loránd din Budapesta. Poeziile bilingve (română – maghiară) vor fi înmânate studenţilor de către doi masteranzi ai programului „Limba Română, literatură şi cultură” din cadrul Catedrei de Filologie Română, Universitatea Eötvös Loránd.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău organizează o serie de proiecte culturale pentru a marca Ziua Culturii Naţionale anul acesta, primul eveniment urmând să se desfăşoare în 13 ianuarie cu un recital poetic – muzical cu titlul „Mihai Eminescu. Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată”, la Teatrul Poetic Alexei Mateevici din Chişinău. În cadrul evenimentului, actorul Nicolae Jelescu şi poetul Valeriu Matei vor susţine un recital de poezie eminesciană, acompaniaţi la chitară de muzicianul Viorel Burlacu. Un alt proiect va avea loc în 15 ianuarie – spectacolul Ciuleandra de Liviu Rebreanu, montat de Teatrul Naţional Satiricus – Ion Luca Caragiale, la Teatrul Nadejda Aronetkaia din Tiraspol. Parteneri în realizarea acestui proiect sunt Teatrul Satiricus – Ion Luca Caragiale şi Uniunea Teatrală din Republica Moldova. Un alt eveniment organizat de Institutul Cultural Român de la Chişinău este expoziţia de pictură Florentin Leancă, vernisată în 16 ianuarie, şi deschisă publicului până în 30 ianuarie, în Galeria Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchievici din Chişinău. De asemenea, la 17 ianuarie, Institutul Cultural Român de la Chişinău va organiza un concert susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta dirijorului Cristian Florea, alături de solista Maria Florea. Partener: Sala cu Orgă.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul va marca Ziua Culturii Române în 15 ianuarie, printr-un concert omagial adus Măriei Tănase susţinut de Trio Jezebel, a cărui protagonistă este Izabela Barbu, alături Mihai Melinescu şi Tudor Anghelescu, la sediul Institutului. În programul concertului vor fi incluse piese ale Măriei Tănase, dar şi alte piese reprezentative pentru cultura naţională.

La Lisabona, ICR va organiza, în perioada 12 ianuarie – 10 februarie, proiectul „Un secol de cinema românesc la Cinemateca Portugheză” care va cuprinde proiecţia a 26 de filme româneşti, reprezentative pentru şase generaţii ale cinematografiei româneşti, de la pionierii săi, până în anii 2000, filme selectate de Dacin Sara. În deschiderea seriei de proiecţii, la 12 ianuarie, va avea loc, la sediul Cinematecii Portugheze, o masă rotundă cu presa de specialitate şi cu reprezentanţi ai mediului profesional din Portugalia. A doua zi se va desfăşura o seară de gală a evenimentului, dedicată Zilei Culturii Naţionale, cu participarea regizorilor Dan Piţa, Şerban Marinescu şi Laurenţiu Damian, directorul Cinematecii Portugheze – José Manuel Costa, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Film – Anca Mitran, istoricii de film Titus Vîjeu şi Marilena Ilieşiu. O altă manifestare culturală, cu titlul „Lisabona citeşte româneşte”, va avea loc în 14 ianuarie, împreună cu Ambasada României în Republica Portugheză, la sediul Institutului. Evenimentul constă într-un maraton literar prin care vor fi promovaţi autori români clasici, moderni şi contemporani. Fiecare cititor îşi va rezerva în calendarul evenimentului un timp de lectură (circa 5 minute) şi va dispune, la alegere, de un volum aflat în biblioteca Institutului. Lecturile vor fi în limba portugheză şi în limba română. Maratonul literar va debuta cu Lucian Blaga în interpretarea marelui romancier portughez Rui Zink şi cu un text din Mihai Eminescu, intepretat de Corneliu Popa, unul dintre cei mai importanţi traducători din română în portugheză ai momentului. La eveniment va participa E.S. Dna Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Republica Portugheză.

La Londra se va inaugura, la 14 ianuarie, o secţiune de carte românească în cadrul Bibliotecii Willesden Green din Londra, în parteneriat cu Consiliul Brent, Biblioteca Naţională a României şi Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Secţiunea românească, ce va ocupa un perimetru distinct în cadrul Bibliotecii din Brent, va fi inaugurată într-o ceremonie la care vor participa dl. Bhagwanji Chohan, Vice-Primar Brent Council însărcinat cu relaţia cu minorităţile, dl. Octavian Gordon, directorul Bibliotecii Naţionale a României şi dl. Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român la Londra. Ceremonia de deschidere va fi urmată de un eveniment comunitar, destinat celor mici. Grupul de bibliofili Romanians Love Books va derula un atelier pentru copiii românilor din Brent, în cadrul căruia cei mici vor crea figurine inspirate din cărţile noastre pentru copii. De asemenea, îndrăgita poveste „Ursul păcălit de vulpe” de Ion Creangă va fi citită în limbile română şi engleză, pentru a-i familiariza pe copiii altor comunităţi prezenţi la eveniment cu poveştile româneşti. http://icr.ro/londra/carti-romanesti-la-biblioteca-din-brent
Institutul Cultural Român de la Madrid va marca Ziua Culturii Naţionale printr-un dublu eveniment care va debuta la 13 ianuarie cu conferinţa „Opera eminesciană şi dificultăţile traducerii”, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, urmat în16 ianuarie, de vernisajul expoziţiei A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Tradiţional, Eclectic, Contemporary), la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid. Expoziţia va rămâne deschisă publicului până la sfârşitul lunii ianuarie.

Institutul Cultural Român de la New York va marca Ziua Culturii Naţionale prin manifestarea „Ziua Culturii Naţionale în Statele Unite ale Americii şi Canada”. La New York, în 11 ianuarie, în Sala Auditorium de la sediul Institutului Cultural Român, va avea loc vernisajul unei expoziţii de carte cu volume de poezie reprezentative pentru lirica naţională, din fondul Bibliotecii Institutului. Cărţile vor fi ilustrate cu reproduceri fotografice ale portretelor autorilor volumelor, şi cu succinte date biografice ale acestora. În cadrul vernisajului, va avea loc un recital de poezie susţinut de actorul american de origine română Ioan Ardelean şi un recital de pian susţinut de Matei Varga. La Toronto, în Canada, vor fi organizate două evenimente. Primul se va desfăşura în 15 ianuarie, la Consulatul General al României, când va fi omagiată activitatea de traducător a profesorului american Adam J. Sorkin cu traduceri din poezia românească. O a doua componentă a manifestării va fi lansarea cărţii Autobuzul cu cocoşaţi – primul volum de versuri în limba engleză al poetei Nora Iuga, publicat la editura Bitter Oleander Press, traducere de Adam J. Sorkin şi Diana Manole. Cel de-al doilea eveniment de la Toronto va fi organizat la 17 ianuarie la Colegiul Glendon, unde Adam J. Sorkin, Diana Manole şi Crina Bud (lector de limba română la Colegiul Glendon) vor avea o întâlnire cu profesori universitari specializaţi în limbile romanice, traducători de limbă română şi cu studenţii care studiază limba română la Grendon College, unde există singurul Lectorat de Limbă Română din Canada.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza, la 12 ianuarie, concertul „Histories d’ amour du Petit Paris” – un recital de lieduri semnate de compozitorul Matei Bucur Mihăescu, pe versuri de Veronica Micle, interpretate de soprana Alexandra Moroiu, acompaniată la pian de Matei Bucur Mihăescu, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, reşedinţa Ambasadorului României în Franţa. Un alt eveniment muzical va fi organizat la 19 ianuarie – concertul de debut al turneului francez „Musique roumaine à travers les siècle”, dedicat promovării în Franţa a compozitorilor români, susţinut de pianista Angela Drăghicescu şi de violonistul francez Virgil Boutellis-Taft la Sala Bizantină a Palatului Béhague, marcând totodată şi centenarul Dinu Lipatti.

Accademia Di România din Roma va organiza, la 17 ianuarie, un proiect multicultural care va debuta cu prelegerea susţinută de prof. Nicoleta Neşu (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca/Sapienza Universita di Roma) despre opera lui Mihai Eminescu. Actorul Marius Bizău va recita din poeziile lui Mihai Eminescu, împreună cu studenţi ai Catedrei de limba română din cadrul Universităţii Sapienza din Roma şi Liga Studenţilor Români din Străinătate. În cadrul evenimentului, actorii italieni Roberta Costantino şi Marco Mancini vor citi un fragment din poemul Luceafărul. Seara se va sfârşi cu un concert susţinut de grupul vocal Arpeggio & Roua şi invitaţii săi.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza, la 12 ianuarie, o seară literară dedicată poetului Mihai Eminescu, în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, la sediul Institutului. Evenimentul va fi moderat de Mosari Goldenberg, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. Scriitorul Ştefan Mitroi va susţine prelegerea „Mihai Eminescu, natura umană a poetului de geniu”, urmată de prezentarea volumului său Dulce ca pelinul (ediţia 2016, Editura Rao).

La Varşovia, ICR va realiza proiectul cu titlul „Ziua Culturii Naţionale 2017 în Polonia”, la 16 ianuarie, în cadrul căruia va fi proiectat documentarul România nemaivăzută, care prezintă aspectele tradiţionale ale României actuale, evenimentul făcând parte din programul de diplomaţie publică şi culturală conceput de Institutul Cultural Român de la Varşovia pentru anul 2017. Totodată, în cadrul proiectului „DADA ROOTS – expoziţie dedicată Centenarului Mişcării DADA” (9 decembrie 2016 – 19 februarie 2017), la 14 ianuarie, va avea loc concertul trupei româneşti Karpov not Kasparov (Valeriu Borcoş, Eduard Gabia) împreună cu Alexandra Andronic şi Corina Sucarov, la Torun, marcând Ziua Culturii Naţionale.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va găzdui, în perioada 14-29 ianuarie, expoziţia de grafică „Ion Creangă şi personajele sale” semnată de Ary Murnu. Vernisajul expoziţiei va avea loc la 14 ianuarie şi va include o lectură din povestirile lui Ion Creangă, susţinută de muzeografa Andreea Tăcu.

Pentru a marca Ziua Culturii Române, dar şi aniversarea a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti, Institutul Cultural Român de la Viena va organiza, la 15 ianuarie, conferinţa în limba engleză „Dinu Lipatti: The Purest Gold” / „Dinu Lipatti: Cel mai pur aur” susţinută de canadianul Mark Ainley, unul dintre cei mai pasionaţi cercetători ai activităţii lui Dinu Lipatti. În cadrul evenimentului, Mark Ainley va prezenta documente inedite din colecţii private şi din arhivele casei de discuri EMI, fiind singurul cercetător al activităţii lui Dinu Lipatti căruia i s-a permis să folosească arhivele sonore şi înregistrările nepublicate ale EMI. Totodată, publicul va avea ocazia să asculte fragmente din înregistrări ale lui Lipatti, inclusiv din cele mai recent descoperite, cu lucrări de Scarlatti şi Brahms şi singura înregistrare cu Lipatti interpretând Beethoven, alături de violoncelistul Antonio Janigro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură