Ghimpu către Dodon: Nu istoria românilor a divizat Moldova, ci politica ocupanţilor

Dodon afirma că disciplina şcolară “Istoria Românilor” divizează şi menţine Moldova în starea de tensiune. Ghimpu atenţionează “tovarăşul” că nu va izbuti să falsifice istoria şi identitatea poporului român, căpătate cu mari sacrificii.
Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu (privesc.eu)

Preşedintele Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu condamnă poziţia exprimată de Igor Dodon, potrivit căreia disciplina „Istoria Românilor” trebuie să fie eliminată din curriculum-ul instituţiilor preuniversitare şi înlocuită cu aşa zisa ”Istorie a Moldovei”. Mai mult, PL solicită Parlamentului R. Moldova declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România.

Experienţă tragică a românilor moldoveni, care în perioada sovietică a suferit vitregiile unui profund proces de deznaţionalizare, unde românofobia şi antiromânismul au constituit politică oficială de stat, impune astăzi şi de acum înainte dezideratul rostirii clare şi fără ambiguităţi a adevărului despre identitatea naţională, despre istoria, limba şi cultura noastră, susţine Mihai Ghimpu.

“Am pledat şi pledez pentru menţinerea în curriculum-ul instituţiilor preuniversitare a disciplinei de studiu “Istoria Românilor”. Numai în acest mod se poate încununa cu victoria adevărului lupta de peste două decenii a intelectualităţii noastre, a tinerei generaţii care s-a ridicat împotriva minciunii promovate de nomenclaturişti, comunişti şi mai nou de socialişti”, scrie liderul PL pe pagina sa de socializare.

"Numai în acest mod putem cinsti cu adevărat memoria şi sacrificiul suprem al înaintaşilor noştri, dar şi să facem dreptate tinerilor care, uneori cu preţul vieţii, s-au opus falsificării istoriei şi identităţii naţionale ale poporului român.", mai adaugă liberalul.

Mihai Ghimpu reaminteşte “tovarăşului” Igor Dodon că, oricât nu ar încerca să lupte cu simbolurile naţionale, limbă, tricolor sau istorie, nu va izbuti. De-a lungul celor 26 ani de independenţă au mai existat şi alţi “eroi”, care au încercat să întemniţeze “Istoria Românilor” şi în anul 1995 şi în anul 2002 şi în anul 2009, dar nu au reuşit.

“Nu au reuşit, pentru că acest pământ românesc este vegheat de oameni care au făcut istoria noastră Mare, înfăptuind şi Marea Unire. În spatele acestor Mari înaintaşi ai neamului românesc stau jertfele individuale, ale miilor de eroi care au luptat pentru limba română, tricolor, istorie românească, pentru unitatea noastră. Amintesc “tovarăşului” că nu istoria românilor a divizat societatea, dar politica celor care ne-au ocupat şi ne-au impus o limbă, istorie şi identitate falsă”, a concluzionat liberalul.

Igor Dodon a transmis joi o scrisoare prin care solicită Guvernului de la Chişinău excluderea din curricula şcolară a disciplinei ”Istoria Românilor” şi introducerea începând cu noul an de învăţământ 2017-2018 a disciplinei ”Istoria Moldovei”, motivând că disciplina în cauză păstrează în societate starea de tensiune şi de incertitudine privind viitorul statului moldovenesc.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal a înregistrat joi la Secretariatul Parlamentului RM iniţiativa legislativă, prin care ziua de 27 martie să fie declarată - Ziua Unirii Basarabiei cu România şi zi de sărbătoare naţională. Autorii iniţiativei legislative, propun şi modificarea Codului Muncii al RM, ca data de 27 martie să fie declarată zi de odihnă.