Comisia Europeană a adoptat o recomandare care permite exploatarea gazelor de şist
alte articole
Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri o recomandare care permite exploatarea gazelor de şist în Uniunea Europeană, condiţia impusă fiind respectarea unor "principii minime", făcându-se referire la aspectele ecologice şi sanitare, scrie AFP.
Deşi s-au făcut presiuni atât din partea organizaţiilor pentru protecţia mediului şi a Parlamentului European, CE a refuzat să impună norme juridice care să constrângă explorarea şi exploatarea gazelor de şist în spaţiul european.
"Gazele de şist suscită speranţe în unele regiuni ale Europei, dar şi preocupări. Comisia răspunde solicitărilor formulând principii minime pe care statele membre sunt invitate să le urmeze în scopul de a ţine cont de aspectele ecologice şi sanitare şi pentru a oferi companiilor de exploatare şi investitorilor previzibilitatea necesară", a declarat comisarul UE pentru Mediu, Janez Potocnik.
Recomandările Bruxellesului sunt "total insuficiente pentru protejarea locuitorilor şi mediului de riscurile asociate extracţiei acestor hidrocarburi", a fost reacţia organizaţiei Prietenii Pământului.
Organizaţia a acuzat UE de "lipsă de curaj" pentru că "nu a luat măsuri concrete în acest domeniu".
"O locaţie pentru exploatarea gazelor de şist nu va putea fi selectată decât dacă evaluarea riscurilor demonstrează că fracturarea hidraulică nu antrenează eliberarea directă a substanţelor poluante în pânzele freatice", a explicat CE.
Totodată, statele membre UE vor trebui să se asigure că instalaţiile pentru exploatarea gazelor de şist sunt construite în aşa fel încât "să se evite scurgerile la suprafaţă şi deversările în sol, apă sau aer".
CE a adăugat că evaluările referitoare la impactul asupra mediului trebuie efectuate cu "transparenţă maximă".
Comisia Europeană invită statele membre să aplice aceste principii într-un interval de şase luni, iar începând din decembrie 2014 să informeze anual CE cu privire la măsurile aplicate.