Miercurea neagră a mediului la Bruxelles
alte articole
Astăzi în marile oraşe europene a avut loc o acţiune de protest care atrage atenţia asupra pericolelor asupra mediului şi a sănătăţii produse de exploatarea prin fracturare hidraulică. Aceste acţiuni preced elaborarea pe 22 ianuarie de către Comisia Europeană a unui set de recomadări pentru exploatarea "civilizată" a gazelor de şist. După ce societatea civilă a acuzat Comisia Europeană că a cedat lobby-ului marilor companii printr-o scrisoare semnată de 250 de ONG-uri europene, dintre care 40 din România, astăzi românii au protestat paşnic în faţa sediului Comisiei Europene la Bucureşti.
Având în vedere că în martie 2013 a avut loc consultarea publică europeană a cărei rezultate au arătat că 64% dintre cetăţenii Uniunii Europene sunt împotriva fracturării hidraulice şi îşi doresc interzicerea fracturării hidraulice, decizia Comisiei Europene ca mâine să elaboreze un set de NONREGLEMENTĂRI – sub forma unor recomandări, adică fără valoare legislativă pentru exploatarea gazelor de şist în U.E nu este mandatată de cetăţenii uniunii.
George Epurescu, prezent la protest a acuzat Comisia Europeană că a deprins apucăturile rele ale guvernului României de a nu-şi asculta cetăţenii: “Votul popular - decizia majoritară a parlamentului nu se discută în spatele uşilor închise după ce v-au umplut Chevron şi alţii buzunarele de bani.”
Crina Vereş, medic, a venit din Cluj pentru a transmite Comisiei: ”Sunt aici pentru că sunt părinte. Sunt aici pentru că vreau să mă pot uita în ochii copiilor mei şi să le spun că asta am putut să fac. Sunt aici pentru ei. Voi uitaţi că şi copii voştri şi părinţii voştri vor avea de suferit din apă infectată care duce la cancer, care duce la boli şi vă spun asta ca şi medic. Nu uitaţi că armata, jandarmeria şi poliţia noastră, toţi au părinţi, toţi au copii şi fiecare dintre voi veţi fi afectaţi şi de cutremure, şi de apă otrăvită, şi de aer poluat. Să nu uităm asta. Mami cu bebe în braţe e aici pentru că înţelege, mai mult decât înţelegeţi voi: ceea ce ne afectează pe noi vă afectează şi pe voi.”
“Parlamentul European a votat nişte modificări la directiva privind impactul asupra mediului, iar Comisia Europeană, parcă copiază aşa…de la guvernul României, refuză să le pună în practică. Dacă pe 9 octombrie Parlamentul European după lungi consultări şi dezbateri la nivel european cu cetăţenii au votat într-o largă majoritate modificarea directivei privind impactul asupra mediului, şi aici au introdus special pentru gazele de şist prevederi destul de drastice, şi anume: studiu de impact independent atât pentru faza de explorare cât şi pentru faza de exploatare unde ei recunosc că se foloseşte fracturarea hidraulică. Despre asta se vorbeşte. Ceea ce la noi, se încearcă prin Agenţia de Mediu să se spună că ei dau avize doar pentru faza de explorare, dar legislaţia română apoi nu mai cere un alt aviz, ci ei merg în acest moment până la fracturarea hidraulică, până la exploatare în baza acestui aviz care era numai pentru o părticică din faza de explorare. Uniunea Europeană şi parlamentarii europeni, la presiunea ONG-urilor au luat aceste prevederi pentru a fi introduse în directiva privind impactul asupra mediului, iar legea spune că doar Comisia Europeană le poate pune în practică, ceea ce e invers puţin, nu parlamentul e cel care decide, dar este singurul organism ales, Comisia nu este aleasă. Şi atunci dacă voinţa populaţiei a fost majoritar reflectată de parlament, iată că avem surpriza, după cum ne aşteptam de fapt, companiile şi banii contează mai mult decât populaţia Uniunii Europene.” A declarat George Epurescu pentru Epoch Times. “Noi am vrut să protestăm alături de celelalte oraşe din Europa, pentru că în Uniunea Europeană au proteste astăzi pe tema fracturării hidraulice”.
Demersurile societăţii civile europene se bazează pe dovezi furnizate de instituţii oficiale (Agenţii de protecţia mediului din mai multe state, universităţi renumite din SUA) care dezvăluie efectele devastatoare a fracturării hidraulice de otrăvire a apei, aerului şi solului. Studiile şi dovezile au fost adunate într-un compendiu de către cetăţenii care luptă împotriva fracturării hidraulice din New York: